Vergilendirme sürecinde mükellef, idare, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunları: Kayseri örneği
Problems of taxpayers, administration, independent accountants and financial advisors at taxation process: Case of Kayseri̇
  1. Tez No: 603020
  2. Yazar: ERHAN SALMANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SOMUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergilendirme, Vergilendirme Süreci, Mükellef, Vergi İdaresi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Tax, Taxation, Taxation Process, Taxpayer, Tax Administration, Certified Public Accountants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Vergi, devletlerin asla vazgeçemeyeceği bir gelir kaynağıdır. Vergi, birçok yönden devleti ve mükellefleri etkilemektedir. Devlet için kaynak olan vergi mükellefler için yükümlülük anlamına gelmektedir. Çünkü devlet kendisine lazım olanı almak için mükellefleri vergilendirmektedir. Mükelleflerin, vergilendirme sürecinde devletin uyguladığı birçok işlemi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak mükellefler, devletin yasama organı tarafından konulan kanunların uygulamasını tek başlarına yapamamaktadır. Vergi mevzuatının karmaşıklığı, işlemlerin güçlüğü sebebiyle serbest muhasebeci ve mali müşavirler mükelleflere yardımcı olmaktadır. Vergilendirme sürecinin aktörleri; mükellef, devlet, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerdir. Bu aktörler arasında vergi ile ilgili işlemlerin yapılması sırasında birçok sorun yaşanabilmektedir. Bu çalışmada vergilendirme sürecinde mükellef, vergi idaresi (vergi dairesi), Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler arasında yaşanan sorunlar ele alınmıştır. Araştırma, Kayseri İli merkezinde faaliyet gösteren mükellef, SMMM ile vergi daireleri ile sınırlı olarak yapılmıştır. Konunun teorik alt yapısı, vergi mevzuatı ve literatür kaynaklardan desteklenmiştir. Araştırmada vergilendirme sürecinde yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlaması ve yapılacak yeni araştırmalara kaynak oluşturması amaçlanmaktadır. Üçüncü bölümde mükellef ve meslek mensuplarına anket uygulanarak vergilendirme sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuç kısmında da anket sonuçları değerlendirilerek sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Mükellefler ve meslek mensupları için yapılan analizlerde birtakım faktörler açısından sorunların farklılık gösterip göstermediği açıklanmıştır. Bazı konularda farklılığın olduğu, ancak bazı konularda farklılığın olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is an income resource that governments never renounce. Tax affects government and taxpayers by many ways. While tax is a resource for government it is an obligation for taxpayers. Because government has to tax the taxpayers in order to take what it need. Taxpayers are obliged to carry out many of the procedures applied by the state in the taxation process. However, taxpayers cannot implement the laws enacted by the state legislature on their own. Due to the complexity of tax legislation and the difficulty of transactions, certified public accountants assist taxpayers. The actors of the taxation process are taxpayers, government and certified public accountants. Among these actors, there may be many problems in tax-related transactions. In this study, the problems between taxpayers, tax administration (tax office), certified public accountants in taxation process are discussed. The research was conducted with limited liability to taxpayers, independent accountants and financial advisors and tax offices operating in Kayseri city center. Theoretical background, tax legislation and literature were supported from sources. In this research, it is aimed to contribute to the solution of the problems experienced in the taxation process and to provide a source for new research. For the third part of the research, taxpayers and professional members were surveyed and problems in the taxation process were identified. In the conclusion part of the research, the results of the survey were evaluated and suggestions for solutions were made. Analysis showed that conducted for taxpayers and professionals, it is explained whether the problems differ in terms of certain factors. It was understood that there was a difference in some subjects but there was no difference in some subjects.