Vatandaşlık kavramı ve İsrail hukuku kapsamında Filistinlilerin hukuki statüsü
The legal status of palestinians in the context of the citizenship concept and Israeli law
- Tez No: 603067
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜL DARDAĞAN KİBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık Kanunu, İsrail'e Giriş Kanunu, Hukukî Statüsü, İsrail, Filistin, Kudüs, İsrailli Araplar, The Citizenship Law, The Enter into Israel Law, Legal Status, Israel, Palestine, Jerusalem, Arabs of Israel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, 5712-1952 İsrail Vatandaşlık Kanunu, 5712-1952 İsrail'e Giriş Kanunu ve 5763, Haziran 2019'da uzatılanan, 2003 Vatandaşlık ve İsrail'e Giriş Kanunu altında tanımlanan İsrail vatandaşlığını, hak ve yükümlülüklerini ele almaktadır. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in Filistin İsrail sorunu üzerine aldığı kararlar da göz önünde bulundurularak bu konu incelenecektir. Bu çalışmanın ana konusunu işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de yaşayan Filistin halkının hukukî statüsü oluşturmaktadır. İsrail Devleti'nin kuruluşundan sonraki dönemlerde Filistin nüfusu için oluşturulan çeşitli statüleri anlamak adına, bu tezde Filistin nüfusunun Osmanlı hükmünden çıkmasından sonraki geçiş dönemi, tarihi ve hukuksal bir yaklaşımla incelenmektedir. Aynı zamanda, İsrail nüfusunun Yahudi ve Yahudi olmayan kesimleri için vatandaşlık kazanımı veya kaybına da değinilecektir. Bunlara ek olarak, Yahudi ve Filistinli Arap nüfusun, İsrail vatandaşı olma sürecindeki farklılıklar da açıklanacaktır. Bu tezde ayrıca İsrail ve Kudüs'te yaşayan Filistinli Arap halkının hukuksal statüleri, hakları ve İsrail Devleti'ne olan yükümlülükleri üzerinde detaylıca durulacaktır. Bu çalışmada İsrail'e Giriş Kanunu, Vatandaşlık Kanunu, Vatandaşlık ve İsrail'e Giriş Kanunu'nun detaylı bir şekilde etkileri incelenecektir. Aynı zamanda Filistinlilerin, İsrail vatandaşlığı alırken dini, ırkı ve rengi temel alan kanunlar sebebiyle birbirinden farklı yasalara tabi tutulmasından kaynaklanan zorluklara ve ayrımcılıklara da değinilecektir. Bu tez, bu ayrımcı kanunlara yol açan unsurlardan birinin İsrail Devleti'nin bir Yahudi Devleti olarak tanımlanmasından dolayı olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to address Israeli citizenship and the rights and obligations given under the Nationality Law 5712-1952, Entry into Israel Law 5712-1952 and The Citizenship and Entry into Israel (Temporary Provision) 5763-2003, last approved extension in June 2019, whilst also taking into account the United Nations resolutions related to the Palestinian-Israel situation. First of all, the thesis explains the legal status of Palestinians living in the Occupied Palestinian Territories and in Israel. By pursuing a historical-legal approach, this thesis will look into the transitional years' residence of Palestine experienced upon their separation from the Ottoman rule, in an attempt to understand the various statuses that were created in the subsequent periods after the establishment of the State of Israel. Afterwards, this thesis will assess the acquisition and loss of citizenship. It addresses both the Jewish and non-Jewish segments of Israel's population. In addition, this explains the differences in obtaining Israeli citizenship between the Jewish and Arab Palestinians is Israeli. Finally, the thesis reviews on the legal status of the Arab Palestinians living in Israel, Occupied Palestinian Territories, and Jerusalem, their rights and obligations toward the State of Israel. Overall, this thesis examines the Entry into Israel Law, Citizenship Law, and the Citizenship and Entry into Israel (Temporary Order) applications, by focusing on the difficulties that Palestinians face in obtaining Israeli citizenship, due to the application of religious, racial and color based laws in the state of Israel, resulting in differential treatment of Jewish and Arab populations. Akey factor leading to such discriminatory laws is because the Israeli state is defined as a Jewish state.