Disiplin hukuku bağlamında görev yeri değişikliği teklifinin idari işlem teorisi açısından irdelenmesi ve yargısal denetimi
Administrative procedure theory and judicial audit of the offer of different position in the context of disciplinary law
- Tez No: 603072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Disiplin Suç ve Cezaları, Memur, Takdir Yetkisi, İdari Teklif, Disciplinary Offences and Punishments, Civil Servant, Discretionary Power, Administrative Offer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İdarenin kamu gücü kullanarak ilgilisinin rızasına bağlı kalmaksızın tek taraflı irade beyanıyla tesis etmiş olduğu işlemler idari işlemlerdir. Kurum içi düzenin sağlanması yoluyla kamu hizmetlerinin etkili ve verimli yürütülmesinin temini amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar için birtakım disiplin kuralları öngörülmüştür. Bu kurallara aykırı davranma hali disiplin suçunu oluşturmakta ve Kanunda önceden düzenlenmiş bulunan disiplin cezalarından uygun olanının verilmesini gerektirmektedir Disiplin cezaları, idari kurum ve kuruluşlarının iç düzenlerine aykırı iş ve eylemler için uygulanan cezalardır. Bundan dolayı disiplin cezaları, idari işleyişin düzgün bir şekilde yerine getirilmesi maksadıyla kusurlu davranışların cezalandırmak için konulmuş olan müeyyidelerden olup, bu müeyyideler idare tarafından bizzat uygulandıklarından idari nitelik taşımaktadırlar. İdare kamu hizmetinin sürekliliğini ve verimliliğini sağlamak üzere bir takım yetkilerle donatılmıştır. İdareye yaptırım uygulama yetkisi, yasalarla tanınmış bir yetki olup, idareye bu yetkisini kamu yararı ve kamu hizmeti ilkeleri doğrultusunda kamu görevini yapabilme imkanı tanımaktadır. Çalışmamız mevcut hükümler ile görev yeri değişikliği teklifinin idari işlem teorisi çerçevesinde kapsamlı olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Bu kapsamda hazırlanacak olan tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Tezimizin ilk bölümünde memurların disiplin soruşturmasına ilişkin temel kavramlar ele alınacak olup ikinci bölümde idari işlemin unsurları kapsamında görev yeri değişikliği teklifi değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde idari teklifin yargısal denetimi ele alınarak örnek kararlara yer verilerek konu mevzuat kararlar doğrultusunda incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The transactions established by the administration with the declaration of unilateral will without using the consent of the related person by using public power are administrative transactions. A number of disciplinary rules are envisaged for civil servants working in public institutions and organizations in order to ensure the efficient and efficient execution of public services through maintaining internal order. Violation of these rules constitutes a disciplinary offense and requires that the appropriate disciplinary punishments already provided for in the Law be imposed. Disciplinary penalties are the penalties imposed for work and actions contrary to the internal order of administrative institutions and organizations. Therefore, disciplinary penalties are sanctions that are imposed to punish defective behaviors in order to ensure the proper functioning of the administrative functions and these sanctions are of administrative quality as they are personally implemented by the administration. The administration is equipped with a number of powers to ensure the continuity and efficiency of public service. The authority to impose sanctions on the administration is an authority recognized by law and allows the administration to exercise its authority in accordance with the principles of public interest and public service. Our study consists of a comprehensive examination of the existing provisions and the proposal for a change of position within the framework of administrative procedure theory. In this context, our thesis consists of three chapters. In the first part of our thesis, the basic concepts related to the disciplinary investigation of civil servants will be discussed. In the second part, the proposal for a change of position within the scope of the elements of the administrative procedure will be evaluated. In the third part, judicial control of the administrative proposal will be discussed and sample decisions will be examined and the subject will be examined in line with the legislative decisions.