Belediye bağlı kuruluşlarının organizasyon yapılarında stratejik planlama biriminin yeri ve bir model önerisi
The role of strategi̇c planning units in organizational structures of municipal subsidicies: A model propasel
  1. Tez No: 603214
  2. Yazar: HİLMİ SEVGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK HAMZA ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Local Management, Municipality Subsidiaries, Strategic Planning, New Public Administration Understanding, Staff Authority
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yönetimin geçmişten günümüze gelişen serüveni insanların ihtiyaçlarının yerelden kendilerine daha yakın olan birimlerle halledilmesi noktasına evrilmiştir. Literatürde yönetim kendini çeşitli bilimsel çalışmalarla geliştirmiş ve özellikle de kamu yönetimi sorun çözmede özel sektörün argümanlarını kullanmaya başlamış ve bu da yeni kamu yönetimi anlayışı olarak ortaya çıkmıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışı stratejik planlamayı kurumların köklü bir yapıda hareket edip birbirinden kopuk çalışmalar olmaması adına kamuda hazırlanıp uygulanmasını şiddetle önermektedir. Bu noktada yerel yönetimlerde de mevzuat gereği ve işlemlerin aslında daha sağlıklı yürütülebilmesi anlamında stratejik plan hazırlanmaya başlanmıştır. Stratejik planı hazırlayan birimlerin kurumların organizasyon yapılarında nereye bağlı olması halinde stratejik planlamanın etkinlik, verimlilik, ekonomiklik, tasarruf sağlama anlamındaki işlevini yerine getireceği tartışması konusu olmaktadır. Çalışmamızda Türkiye'deki belediyelerin bağlı kuruluşlarının organizasyon şemaları incelenmiş ve stratejik planın üst yönetimin kurumun makro yönetim bakış açısını sağlayacak aygıtlardan en önemlilerinden birisi olması hasebiyle stratejik planlama biriminin strateji geliştirme başkanlığı olarak üst yönetime doğrudan kurmay yetkiyle bağlı olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present improving adventure of the government has evolved to the point that needs of people are provided by local government units are nearer to those people. In literature the government has developed itself by various studies. Especially the public administration has started to use the arguments of private sector in order to solve problems. Thus, this has arisen as a new public administration understanding. The new public approach strongly strategic planning in order for the public corporations move rootedly and there wouldn't be disconnected works. At this point, local governments started to prepare strategic plan both as per the legislation and to be able to execute transactions properly. It has been a moot point place of strategic planning units in organizational structure of corporation and those units should be endowed with what kind of authority. In this study, it is established that strategic planning is one of the most important instruments which provide macro management viewpoint of the corporation to top management. When organization charts of municipality subsidiaries in Turkey are analyzed it has been considered strategic planning units as directorate of strategy development with authority should adhere directly to the top management.