Çanakkale ilinde işyeri ilaçlamalarında uygulanan prosedür
The procedure applied to disinfection of workplaces in Çanakkale province
  1. Tez No: 603298
  2. Yazar: YUSUF ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İlaçlama, İşyeri, Alman Hamam böceği, B. germanica, Disinfection, Workplace, German Cockroach, Bletella Germanica
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma 2014-2019 yılları arasında Çanakkale ilinde işyerleri ilaçlamalarında uygulanan prosedürleri içermektedir. Çanakkale ilinde işyerlerinde karşılaşan en sorunlardan biri Alman hamam böceği Blattella germanica (Ortophoptera: Dictiyoptera: Blattellidae) olarak görülmüştür. İşyerlerinde özellikle ilkbahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte artan böcek ve haşere problemlerine karşı nasıl bir önlem alınmaktadır, işyerlerindeki ilaçlamaları kendileri mi? yoksa profesyonel ilaçlama firmaları mı yapmaktadır gibi konularda anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarda 40 adet işyerinde işletme adı, faaliyet alanı, çalışanların yaşı, eğitim durumu, iş tecrübesi, hijyen-temizlik kuralları ve ilaçlamaların sonuçları gibi sorular sorularak anket çalışması yapılmıştır. 40 kişi üzerinde yapılan anket çalışması sonuçlarına göre; çalışanlardan 9 kişinin 20-30 yaş arası olduğu ve bu rakamın ise %22,5 oranına karşılık geldiği; 12 kişinin 30-40 yaş arası olduğu ve %30 oranına karşılık geldiği; 13 kişinin 40-50 yaş arası olduğu ve %32,5; 3 kişinin 50-60 yaş arası olduğu ve %7,5 oranına; yine 3 kişinin ise 60-70 yaş arası olduğu ve bu rakamında %7,5oranına karşılık geldiği belirlenmiştir. Çalışanların eğitim durumu sorulduğunda ise İlköğretim okullarında mezun 12 kişi (%25), Lise mezunu 16 kişi (%40), Önlisans mezunu 3 kişi (%7,5) ve Üniversite mezunu olarak ise 10 kişinin (%25) olduğu belirlenmiştir. İşyerlerinde İlaçlamalarının etki durumu sorulduğunda ise; ilaçlamaların etkili olduğunu belirten 31 kişi (%77,5) ve ilaçlamaların kısmen etkili olduğunu belirten ise 9 kişi (%25) olarak belirlenmiştir. İşyerlerindeki ilaçlamaların ne sıklıkta yapıldığına ilişkin yapılan anket çalışmasında ise 33 kişi (%82,5) ilaçlamaları düzenli olarak yaptırdığını, çalışanlardan 7 kişi ise ilaçlamaları (%17,5) profesyonel ekiplere yaptırdıklarını belirtmişlerdir. Yapılan ilaçlama, hijyen- temizlik sonucunda böcek problemninin %80 azaldığı ve başka bir ilaçlamaya gerek olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara gore Çanakkale ilinde işyerlerinde hijyen-temizlik kurallarına büyük ölçüde uyulduğu ve çevre sağlığına dikkat edilerek böceklerle mücadele edildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers the procedure applied, between 2018 and 2019, to disinfections of workplaces in the province of Canakkale. The German cockroach (Ortophoptera: Dictiyoptera: Blattellidae) has been identified as one of the most important insect problems that have been faced with in Canakkale, particularly in the workplaces working on food processing and production such as fast foods, restaurants and doner shops. The surveys on how sorts of precautions are being taken against the insect damages that are increasing with the weather's getting warmer in springs and whether they disinfect their workplaces themselves or this is done by professional firms were carried out. In these studies, surveys were realised at 40 workplaces by posing questions such as the name of enterprise, operation field, employees' ages, education situation, work experience, hygiene-cleanliness rules and outcomes of disinfections. When asked the impacts of disinfections at the workplaces, 31 persons who have indicated that disinfections are effective corresponds to the portion of 77.5 percent and 9 persons who have stated that disinfections have been partially effective corresponds to the portion of 22,5 %. At the survey carried out relating to at what frequency do they get their workplaces disinfected, 33 persons corresponding to 82.5 % of the participants stated that they have their workplaces disinfected regularly and 7 persons that correspond to 17.5 % indicated that they have professional teams to make disinfection. Those who have participated in the surveys pointed out that the 80 percent of the insect problem has diminished as a result of the disinfection and hygiene-cleanliness made and no need has occurred for further disinfection. Pursuant to these results, it has been concluded that at the workplaces in the province of Canakkale the hygiene-cleanliness rules are widely complied with and struggle with insects by taking care of environmental health is being carried on.