Fiber üzerinden radyo haberleşmesinin analizi ve uygulamaları
Analysis and applications of radio over fiber communication systems
- Tez No: 603302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE ÖZLEM ÜNVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ROF, radyo, optik, fiber, haberleşme, ROF, radio, optic, fiber, communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde haberleşme alanında optik haberleşme sistemleri büyük önem arz etmektedir. Optik haberleşme sistemlerinde yaşanan gelişmelerle birlikte, mobil haberleşmede, baz istasyonu ve merkez istasyon arasında optik fiberin avantajlarından dolayı kullanılmasıyla fiber üzerinden radyo haberleşmesi gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın Birinci Bölümü'nde, optik haberleşme ve fiber üzerinden radyo haberleşmesi hakkında genel bilgilere değinilmiştir. İkinci Bölüm'de, fiber üzerinden radyo haberleşmesi incelenerek avantajları ve dezavantajları açıklanmıştır. Ayrıca kullanım yerlerinden bahsedilmiş ve ROF (Radio over Fiber, Fiber Üzerinden Radyo Haberleşmesi) sisteminde kullanılan WDM (Wavelength Division Multiplexing, Dalgaboyu Bölmeli Çoğullama) ve OADM (Optical Add-Drop Multiplexing, Optik Ekleme-Bırakma Çoğullayıcı) çoğullayıcı elemanları anlatılmıştır. Üçüncü Bölüm'de, fiber üzerinden radyo haberleşme sistemi elemanları analiz edilerek darbe üreteçleri, modülatörler, kuvvetlendiriciler ve filtreler açıklanmıştır. Dördüncü Bölüm'de, OptiSystem programı kullanılarak fiber üzerinden radyo haberleşme sistemi tasarımı yapılmış, NRZ ve RZ darbe üreteçlerinin, Mach-Zender ve Elektroabsorbsiyon modülatörlerin, optik fiber uzunluğu değişiminin sisteme etkileri analiz edilmiştir. Ek olarak EDFA, Raman ve YDFA kuvvetlendirici kullanılan tasarımlar analiz edilmiştir, filtrelerden Gaussian, Bessel ve Butterworth filtrelerin olduğu tasarımların farkları incelenmiştir. Beşinci Bölüm'de, elde edilen sonuçlar yorumlanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, optical communication systems are of great importance in the field of communication. With the developments in optical communication systems, radio communication is carried out over fiber due to advantages of optic fiber between base station and central station in mobile communication. In the first part of the study, general information about optical communication and radio communication over fiber is mentioned. In the second chapter, the radio communication over fiber is examined and its advantages and disadvantages are explained. In addition, the use of WDM (Wavelength Division Multplexing) and OADM (Optical Add-Drop Multiplexer) elements are described. In the third chapter, the radio communication system components were analyzed. Pulse generators, modulators, amplifiers and filters are described. In the fourth chapter, the radio communication system design was made by using the Optisystem program and the effects of NRZ and RZ pulse generators, Mach-Zender and Electroabsorption modulators on the system were analyzed. In addition, the designs of EDFA, Raman and YDFA amplifier were analyzed and the differences of the filters with Gaussian, Bessel and Butterworth filters were investigated. In the fifth chapter, the results obtained were evaluated.