İslam hukukunda yarışma ve ödül
Competition and award in Islamic law
- Tez No: 603356
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam, Müsabaka, Yarışma, Ödül, Kumar, Islam, Competition, Award, Gambling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
“İslam Hukukunda Yarışma ve Ödül”adlı bu çalışmada araştırmacının ve insanın bilmek istediği ve günümüzde hakkında müstakil bir Türkçe eser bulunmayan İslam Hukukunda Yarışmanın ve Ödülün hükümleri,delilleri ve günümüzdeki yarışmaların hükümlerini bilmek için bu meseleyi ele aldık. İslam Hukukunun bu asra uygun olmadığını söyleyenlere karşı da bu araştırma bir delil olmaktadır. İslam dinin beden eğitimine ve spora önem vermediğini iddia edenlere karşı da bir cevap oluşturmaktadır. Tezimiz beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İslam Hukukunda Müsabakanın tanımı, meşruiyeti; kitap, sünnet, icma delilleri, bu konu hakkında yazılmış tez, kitap, çalışmalar, eserler ve uluslararası fetva kurullarının vermiş olduğu fetvalar, bulgular ortaya konmuştur. İkinci Bölümde Yarışma Akdinin rükünleri, şartları, ödülün verilmesi, akdin bağlayıcılığı ve iptal sebebleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölümde hayvanlarla, araçlarla, koşu yoluyla yarışma, güreş, boks, judo, karete, ağırlık kaldırma, yüzme, bilim ve kültür yarışmaları, top ile oynanan müsabakalar ve iki kişiyle oynanan oyunlara genişçe yer verilmiş ve bunlar hakkında bölüm sonu değerlendirmesi yapılmıştır. Dördüncü Bölümde ise Atış Akdi, tarifi, rükünleri, şartları, kısımları, isabet, iki grup arasında mücadele ve atış akdinin iptal sebebleri ortaya konmuştur. Beşinci bölümde ise İslam Hukukunda Ödülün tarifi, meşruiyeti, amacı, ödülle ilgili şer'i kurallar, ödül çeşitleri ve sunuş şekli üzerinde durulmuş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak İslam Hukukunda yarışma ve ödüllerin hükümleri, ödül ve yarışma türleri, bunların rükünleri ve şartları hakkında bilgi sunduk. Müsabaka hususunda Allah Resulü'nün (sav) yarışlara katıldığı, katılanları teşvik ettiği, bizzat Efendimizin güreş tuttuğu ve İslam dîninin müsabakalara çok önem verdiği hususları üzerinde durduk. Çünkü İslamiyet insanın bedenen, zihnen ve ruhen cihada hazır bulunması gerektiğini ve kumara bulaşmadığı müddetçe yarışma ve ödülü teşvik ettiğini delilleriyle ortaya koyduk. Bu araştırmamız, İslam dininin beden eğitimi ve spora gerekli önemi vermediğini iddia edenlere karşı da bir cevap niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study entitled Competition and Award in Islamic Law, we have discussed this issue in order to know the provisions of the Competition and Award in Islamic Law and the provisions of today's competitions, which the researcher and the man want to know and which do not have any independent Turkish work. This research is also evidence against those who say that Islamic Law is not suitable for this century. Islam is also an answer to those who claim that religion does not attach importance to physical education and sport. Our thesis consists of five main chapters. In the first part, the definition and legitimacy of the Competition in Islamic Law; Kitab, Sunnah and icma evidences, thesis, books, studies, works and fatwas and findings given by international fatwa committees. In the second part, the rules, conditions, awarding, contract binding and cancellation reasons of the Race Contract are discussed. In the third section, animals, vehicles, competition through running, wrestling, boxing, judo, karete, weight lifting, swimming, science and culture competitions, ball competitions and games played with two people and the end of the episode were evaluated. In the fourth part, shooting contract, its description, rules, conditions, parts, hits, the struggle between two groups and the reasons for the cancellation of the shooting contract are presented. In the fifth chapter, the definition, legitimacy, aim, evil rules of the award, types and presentation of the award in Islamic Law are discussed and evaluated. As a result, we have presented the provisions, types, rules and conditions about the Competition and the Award in the Islamic Law. the Islamic Religion encourages the competition and the award unless it is involved in gambling, This research is also a response to those who claim that Islam does not attach importance to physical education and sport.