Ülkü ocaklarının işlevinin yerel düzeyde farklılaşması: Alanya örneği ve Etimesgut örneği
Differentiating of the function of ulku ocaklari at local level: The case of Alanya and Etimesgut
  1. Tez No: 603358
  2. Yazar: SEVGİ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Milliyetçilik, Milliyetçi Hareket Partisi, Ülkü Ocakları, Alanya Ülkü Ocakları, Etimesgut Ülkü Ocakları, Political Parties, Nationalism, Nationalist Movement Party, Ülkü Ocakları, Alanya Ülkü Ocakları, Etismesgut Ülkü Ocakları
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı Ülkü Ocaklarının işlevinin yerel düzeyde nasıl işlediğini incelemektir. Bu çalışmanın asıl amacı eskiyi ve yeniyi karşılaştırmak ya da yerel ve merkezi karşılaştırmak değil, sadece yerele odaklanmaktır. Bu çalışmada Ülkü Ocaklarının, Milliyetçi Hareket Partisi'nin gençlik örgütü ve partililerin siyasal sosyalleşme alanı olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca Ülkü Ocaklarının ideolojik söylemlerinin yerelde farklılık gösterdiği de iddia edilmiştir. Bu iddiaların sınanması için de Alanya ve Etimesgut Ülkü Ocakları incelenmiştir. Çalışmada, Alanya Ülkü Ocaklarının daha Türkçü söylemler benimserken, Etimesgut Ocaklarının daha İslamî bir söylem benimsediği iddia edilecektir. Ülkü Ocaklarının hemen hemen tüm söylemleri milliyetçilik üzerine kurulmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi'nin milliyetçi politikaların yürütücüsü olması göz önüne alınarak, Ülkü Ocaklarının milliyetçi söylemlerinin parti söylemlerinden bağımsız düşünülemeyeceği iddia edilmiştir. Bu bakımdan, bu çalışmada hem siyasi parti örgütlenmesi hem de milliyetçilik kavramı ve milliyetçilik kuramları derinlemesine değinilmeden aktarılmıştır. Türk milliyetçiliğinin gelişimi ise Türkçü ideologlar üzerinden aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine how the function of Ülkü Ocakları works at the local level. The main purpose of this study is not to compare the old and the new or to compare the local and central, bur to focus only on the local. It is claimed that Ülkü Ocakları are the places where the political socialization of the youth branches and party members of the Nationalist Movement Party happens in this study. It is also claimed that the ideological discourses of Ülkü Ocakları differ in the local level. In order to test these claims, the cases of Ülkü Ocakları Alanya and Etimesgut were examined. In this study, it will be claimed that Alanya Ülkü Ocakları adopt more Turkistic discourses, while Etimesgut Ülkü Ocakları adopt more Islamic discourse. Almost all discourses of Ülkü Ocakları are based on nationalism. Considering that the Nationalist Movement Party is the leader of nationalist policies, it is claimed that the nationalist rhetoric of Ülkü Ocakları cannot be considered independent of the rhetoric of the party. In this context, both the organization of the political party and the concept of nationalism and theories of nationalism are conveyed without scrutinizing deeply. The development of Turkish nationalism is conveyed through Turkist ideologues.