Reklamın satın alma talebine etkisi: Otel işletmeleri üzerine bir araştırma (Konya ili örneği)
The effect of advertisement on purchase demand: A research on hotel businesses (The case of Konya province)
- Tez No: 603381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Turizm, İşletme, Advertising, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Satın Alma Davranışı, Konya, Reklam, Tüketici, Otel İşletmesi, Purchasing Behavior, Konya, Advertisement, Consumer, Hotel Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, turizm sektörünün başyapıtı olan otel işletmelerinde satın alma talebi oluştururken reklamın bu boyutta etkisini ölçmektir. Bu amaç çerçevesinde Konya örneği üzerinden araştırma yapılmıştır. Çalışmada öncelikle turizmin ve reklamın kavramsal çerçevesi açıklanmış ve sonrasında turizmde reklamın ele alınarak otel işletmelerinde satın alma talebi ve reklamın bu talebe etkisi kavramlarına geçmeden önce temel kavramlar sunulmuştur. Ardından turizmde reklam ve otel işletmelerinde reklamın kullanım amacı ve hangi düzeylerde etkili olduğu ele alınmış ve ekonomik etkilerine yer verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde reklamın tanımı, tarihçesi, ikinci bölümünde ise tüketim ve tüketici kavramlarının tanımı, tüketici türleri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü Konya İli merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren 5 otel işletmesinde müşteri olan 496 kişiye uygulanan 5 likert tipi sorulardan oluşan satın alma ölçeğinden oluşmaktadır. Yapılan analiz sonucunda katılımcıların yaş grupları ile otelde kalma sıklığı ve otelde konaklama amaçları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the effect of advertising on this aspect while creating purchase demand in hotel enterprises, which is the main work of tourism sector. For this purpose, research has been made on Konya sample. In this study, firstly, the conceptual framework of tourism and advertising is explained and then the basic concepts are presented before moving on to the concepts of purchase demand and effect of advertisement on hotel demand by considering advertising in tourism. Then, the purpose and usage levels of advertising in tourism advertising and hotel businesses are discussed and their economic effects are discussed. In the first part of the study, the definition of advertising, history, in the second part of the definition of consumer and consumer concepts, consumer types are discussed. The third part of the study consists of a 5-point Likert type purchase scale applied to 496 people who are customers in 5 hotels operating in Konya city center and districts. As a result of the analysis, it was seen that there was a significant relationship between the age groups of the participants and the frequency of staying in the hotel and the purposes of the accommodation.