Büyükşehir yönetimi modelinde İzmir ilinin gönüllü itfaiye hizmetleri potansiyeli açısından değerlendirilmesi
Evaluation of İzmir province in terms of voluntary fire service potential in themetropolitan management model
- Tez No: 603383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TENİKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Gönüllülük, Gönüllü İtfaiyecilik, Afet Yönetimi, Gönüllülüğün Faydaları, Volunteerism, Volunteer Firefighting, Disaster Management, Benefits of Volunteering
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de genel itfaiyecilik hizmetlerinin gönüllülük kapsamında yerine getirilebileceğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediye yönetiminde gönüllü itfaiyecilik potansiyelinin araştırması yapılmıştır. Gönüllü itfaiyecilik hizmetlerinin topluma ne tür faydalar sağlayacağının da üzerinde durulmuştur. Araştırmada mülakat yöntemi kullanılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında görevli 6 yöneticiyle görüşmeler yapılmıştır. İzmir ilinde gönüllü itfaiyecilik uygulamasının mevcut durumu, potansiyeli ve uygulamanın hayata geçirilebilmesi için yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara 10 soru yöneltilmiştir. Bu araştırmanın sonucuna göre, gönüllü itfaiyecilik sisteminin önemli bir işleve sahip olduğu ama İzmir'de yasal yönetmeliğin yürürlükte olmaması yüzünden gönüllülük uygulamasının yapılamadığı ifade edilmiştir. Ayrıca Türkiye'de afet yönetiminde gönüllülük hizmetlerinden yeteri kadar yararlanılmadığı, toplumun bütün kesimlerinin gönüllülüğün faydaları hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemi anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is evaluated that general fire fighting services can be performed within the scope of volunteering in our country as in many developed countries. The potential of volunteer firefighting was investigated under the management of Izmir Metropolitan Municipality. The benefits of volunteer firefighting services to the society were emphasized. Interview method is used in the research. Interviews were conducted with 6 executives in the Department of Fire Department of Izmir Metropolitan Municipality. 10 questions were asked to the subscriber about the current situation, potential and implementation of Volunteer Firefighting in İzmir. According to the results of this study, it is stated that volunteer fire fighting system has an important function but volunteer practice cannot be done because of the lack of legal regulations in İzmir. In addition, Turkey isn't benefiting sufficiently from the of voluntary services in disaster management, it is understood that all segments of society should be made aware of the benefits of volunteering.