Ömer Nesefi'nin Yusuf sûresi tefsirinin tahkik ve değerlendirilmesi
Edition and evaluation of the interpretation of chapter Yusuf in commentary of Ömar Nesefî
  1. Tez No: 603410
  2. Yazar: EMEL ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Yusuf Sûresi, Metod, Tahkîk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Ömer Nesefî'nin (ö. 537/1142)“et-Teysir fi't-Tefsir”adlı eserindeki Yusuf Sûresi'nin yer aldığı el yazması nüshalar incelenmiştir. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları ve Müellif Ömer Nesefî hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. İlk bölümümüzde ilk olarak et-Teysir fi't-Tefsir Yusuf Sûresi bağlamında rivayet ve dirâyet yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Rivayet yöntemi, Kur'ân'ın Kur'ân'la, Kur'ân'ın sünnetle, Kur'ân'ın sahâbe ve tabiûn görüşleri ile ayrıca Kur'ân tefsirinde kıssa ve israiliyât alt başlıkları altında incelenmiştir. Aynı şekilde dirâyet yöntemi de dilbilimsel, fıkıh, kelâm ve tasavvuf ilimleri açısından ele alınmıştır. Ayrıca Yusuf Sûresi'nde geçen Kur'ân ilimleri hakkında, esbâbu'n-nüzûl, Mekkî-Medenî, hurûf'u-mukattaa, vücûh-nezâir gibi başlıklarla bilgi verilmiştir. Gerek rivayet ve dirâyet yöntemini gerekse Kur'ân ilimlerini incelerken, konuyla ilgili örnekler verilip, örneklerin bulunduğu varak numaraları dipnotlarla gösterilmiştir. Örneklerde geçen ayetlerin, sûre ismi ve ayet numarası, hadislerin kaynakları ve numaraları ve şiirlerin kaynakları dipnotlarla gösterilmiştir. İkinci bölümümüzde ise Yusuf Sûresi 53-82 varakları arasının tahkikli metni verilmiş, metin içerisinde geçen ayetlerin, sûre ismi ve ayet numarası dipnotta gösterilmiştir. Yine metin içerisinde geçen hadislerin kaynak ve hadis numaraları ve Müfessirin kullandığı şiirlerin kaynakları da dipnotta gösterilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise incelememiz sonucunda ortaya çıkan bulgular değerlendirilerek okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the manuscripts of Surah Yusuf in Umar al-Nasafi's (d. 537/1142)“Al-Taysir fi 'Elm al-Tafsir”were examined. Our study consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The introduction provides brief information about the subject of our study, its aim, method, sources, and the author Umar al-Nasafi. In the first part, information is given about the riwaya and diraya methods in the context of Surah Yusuf in Al-Taysir fi 'Elm al-Tafsir. The riwaya method is examined in the following subsections: interpretation of the Quran by the Qur'an, interpretation of the Quran by the Sunnah, interpretation of the Quran by the views of the Sahaba and Tabi'un, and Qur'anic narratives and israeliyat in commentaries. Similarly, the diraya method is discussed in terms of linguistics, fiqh, kalam, and mystic sciences. In addition, information on the Qur'anic sciences in Surah Yusuf is given under relevant titles such as asbab al-nuzûl, meccan-medinan, al-huruf al-muqataa, and wucuh-nazair. While examining both the riwaya and diraya methods and the Qur'anic sciences, relevant examples were presented and the varak numbers of the examples were shown in footnotes. The footnotes also include the Surah names and verse numbers of the verses, the sources and numbers of the hadiths, and the sources of the poems given in the examples.