Ömer Nesefî tefsirinde Yusuf suresinin tahkik ve değerlendirmesi (82b-113b)
Ömer Nesefî tefsirinde Yusuf suresinin tahkik ve değerlendirmesi (82b-113b)
- Tez No: 602126
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Yusuf Sûresi, Metod, Tahkîk, Omar Nasafi, et-Tayseer fi al-Tafseer, Yusuf Chapter, Method, Edition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada Ömer Nesefî'nin (v. 537/1142) et-Teysîr fî't-Tefsîr adlı eserindeki Yusuf Sûresi'nin ikinci bölümü olan 82-113 varakları incelenmiştir. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle müfessir Ömer Nesefî'nin kısaca hayatına yer verilmiştir. Daha sonra çalışmada esas alınan nüshalar, araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları hakkında bilgilere değinilmiş, tefsir, hadis, kıraat, lügat, kelam ve tasavvuf yönünden kaynakları incelenmiş, çalışmamıza konu olan nüshalardaki başvuru kaynakları tespit edilerek yazıya aktarılmıştır. Birinci bölümde rivayet, dirayet ve Kur'ân ilimleri açısından yöntemi alt başlıklar halinde incelenmiştir. İkinci bölümde ise et-Teysir fi't-Tefsir'de Yusuf Sûresi'nin bulunduğu 82-113 numaralı varakların tahkîkli metnine yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmamız içerisinde ulaştığımız bulgular değerlendirilmeye tabi tutulmuş, elde ettiğimiz bilgiler okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 82-113 waraqs which are the second part of Chapter Yusuf by Omar Nasafi (v. 537/1142)“at-Tayseer fi al-Tafseer”has been examined. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, firstly, the life of the commentator Omar Nasafi is briefly mentioned. Then the copies based on the study, sources of our research, purpose, method, information about the subjects have been mentioned, the sources of commentary, hadith, qiraah, vocabulary, kalam and sufism have been examined and the reference sources in the copies of the study have been determined and transferred to this thesis. In the second part, the text of the edition of the waraqs 82-113, where the surah of Yusuf in "et-Tayseer fi al-Tafseer, has been included. In the conclusion part, the data we obtained in our study have been evaluated and the obtained information was presented to the reader.