Trabzon ilinde demografik faktörlere göre mükelleflerde vergi algısının değerlendirilmesi
Evaluation of tax perception in taxplayers according to demographic factors in Trabzon
  1. Tez No: 603529
  2. Yazar: MEHTAP MERSİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Algısı, Vergi Bilinci, Vergi Psikolojisi, Vergi Ahlakı, Tax Perception, Tax Awareness, Tax psychology, Tax Ethics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Vergi, devletin varoluşundan beri varlığını sürdürebilmesi ve gerekli hizmetleri sunabilmesi için, daima en önemli gelir kaynaklarından biri olmuştur. Bu gelir kaynağının sürekliliği, kişilerde ki vergi algısı ve vergiye karşı tutumlarıyla doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedir. Burada verginin mali amaçlarını yanı sıra yüklenmiş olduğu mali olmayan amaçlar ön plana çıkmaktadırlar. Bu durumda vergi koyucunun, kişilere vergiye karşı olumlu bir bakış açısı aşılaması ve bu kişilerin doğru bir vergi algısını edinmesini sağlamalıdır. Kişilerin vergi karşısında olumlu davranışlar sergilemesinin altında vergi algısı ve verginin toplanması konusunda uygulanan politikalar yatmaktadır. Çalışmanın temelini, kişilerin vergiler karşısında sergilemiş oldukları tutum ve davranışlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada, vergi mükelleflerin vergi karşısındaki tepkilerini ölçmek için 20 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmış ve bu anket yüz yüze anket yöntemi ile 450 katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler, Trabzon ilinde yaşayan vatandaşların vergiyi doğru algıladıkları ve vergi bilincine sahip olduklarını göstermektedir. Diğer taraftan, elde edilen sonuçlara göre cinsiyet, meslek ve aylık gelir değişkenine göre olumlu vergi algısı anlamlı biçimde değişiklik gösterirken; mükellefiyet süresi, eğitim durumu, yaş durumu, medeni durum değişkenine göre anlamlı biçimde farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Tax has always been one of the most important sources of income for the state to survive and provide the necessary services. The continuity of this source of income is progressing in direct proportion with the tax perception and attitudes towards taxation. The financial objectives of the tax, as well as the non-financial objectives to which it is imposed, come to the fore. In this case, the taxpayer should instill a positive perspective on taxation and ensure that these individuals acquire a correct perception of taxation. Underlying the positive behaviors of individuals against tax lies the perception of tax and the policies implemented for tax collection. The basis of this study is the attitudes and behaviors of individuals against taxes. The main purpose here is to investigate the causes of people's responses to taxes and to reveal the psychological and moral reasons that lead people to evade taxes. Thus, to eliminate the negative tax perception of individuals and to produce solutions in this direction. The basis of the study is the attitudes and behaviors of the individuals against taxes. In this study, a questionnaire consisting of 20 questions was used to measure the taxpayers' response to tax and this questionnaire was applied to 450 participants by face-to-face survey method. The data obtained show that citizens living in Trabzon perceive the tax correctly and have tax awareness. On the other hand, according to the results obtained, positive tax perception varies significantly according to gender, profession and monthly income variable; There is no significant difference in terms of the duration of obligation, education, age, marital status.