İtalyan halk doğaçlama tiyatrosu arlechinno tiplemesinin ,geleneksel Türk tiyatrosu ortaoyununda ki İbiş tiplemesiyle karşılaştırılması
Comparison of arlechinno typage in italian folk improvisation theatre with İbiş typage in traditional Turkish theatre
- Tez No: 603553
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: İbiş, Arlecchino, Commedia Dell'Arte, Halk Tiyatrosu, Geleneksel Tiyatro. Türk Tiyatrosu, İbis, Arlecchino, Commedia Dell'Arte, Public Theatre, Conventional Theatre, Turkhis Thearte
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tiyatroyu halktan ayrılmayan bir bütün olarak düşündüğümüzde zamanla değişmesini ve gelişmesini öngörmek mümkündür. Tarihin, toplumu içinde yaşadığı olaylar çerçevesinde değiştirdiği müddetçe Tiyatro da değişmeye devam edecektir. Bu değişimin ve dönüşümün başında Hıristiyanlığın etkisinin giderek azalmasından sonra Rönesans'ın gelmesi yatmaktadır. Çünkü Rönesans'ın doğasında bireyin olması ve dahi felsefesinde bireyin özgür olup kendi özünü bulma çabası Tiyatronun da özünün değişmesini sağlamıştır. Konumuz olan İbiş karakterinin tarihte bulunan öncüllerinin bu değişimler çerçevesinde değişerek günümüze kadar geldiğini görmekteyiz. İbiş karakterinin de sadece tarihten etkilendiğini söylemek yanlış olur. Çünkü her tipleme sadece tarihe göre değil aynı zamanda kendi halkının yaşadıklarına göre de şekil alır. Bu da tiplemenin halk tarafından kendisine daha yakın bulunmasını ve sevilmesini sağlar. Bu yazımızda İbiş tiplemesinin geçmişten günümüze olan benzerleri hakkında bilgi verilmiştir. Kısaca Roma dönemindeki palavracı asker, Rönesans'tan sonra Adunks, Calvus yâda Stupidus, HindDramSanatı'ndaBeolco'nun tiplemesi, İtalyan Halk Tiyatrosu adına yapılmış Commedia dell'Arte Tiyatrosunun oluşturduğu Arlecchino, Alman Tiyatrosu'nda Hanswurst (sosis hans) hakkında genel anlamda bilgiler verilmiştir. Bu tiplemeler arasın IV da en çok değinilen ve önem arz edilen İtalyan Halk Tiyatrosu adına yapılmış Commedia dell'Arte tiyatrosunun tiplemesi Arlecchino' dur. Çünkü Arlecchino uyum, oynanış ve karakter tiplemesi bakımından İbiş karakteri ile çok fazla uyum sağlamaktadır. İbiş üzerinden Arlecchino hakkında kısaca bilgi verecek olursak, İbiş tıpkı Arlecchino gibi çok renkli kıyafetler giyen, parçalı ve yamalı rengârenk gömlek, İspanyol paçalı bir şalvar tarzı pantolon, kafasında eski Osmanlı takkesi (Arlecchino için yüzünde maske), komik ve sempatik olmak için yüzünde ve burnunda kırmızılık olan, zavallı görünen ama zekâsı ve hazırcevaplığıyla gönülleri alan, bir Halk Soytarısı'dır diyebiliriz. Aşılamaz denilen sorunları aşan, oyunda hep haklı çıkan, oyundaki tüm ezilmeleri ve itilmelerine rağmen sorunu çözmek için her türlü dalavere ve hileye başvurmaktan kaçınmayan, nihayetinde de haklı çıktıktan sonra ödüllendirilen bir tiplemedir. Aynı zamanda oyunda okur-yazarlığı olmamasına rağmen sinsi ve kurnaz oluşu sayesinde efendisinin sorunlarını çözmede çok başarılıdır. Kullandığı deyimler ve cümleler dahi özenle seçilmiş düşündürürkeneğlendirmesi amacıyla kurgulanmıştır. Bu da İbiş karakterini hem eğlenceli hem de zeki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
When we think of theater as a whole that does not leave the public, it is possible to foresee its change and development over time. Theater will continue to change as long as history changes its society within the context of the events in which it lives. The beginning of this change and transformation is the coming of the renaissance after the decrease of the influence of Christianity. Because the existence of the individual in the nature of the renaissance and the effort of the individual to find his own essence in the philosophy of the individual have changed the essence of the theater. We see that the premise of ibis, which is our subject, has changed in the context of these changes and has survived to the present day. It would be wrong to say that Ibis is only influenced by history. Because each typing takes shape not only according to history, but also according to the experiences of its own people. This allows the typing to be found and loved by the public. In this article, information about ibiş typing from past to present is given. Briefly, the bragging soldiers in the Roman period, after the renaissance, adunks, calvus or stupidus, beolco's typing in the art of Indian drama, arlecchino created by commedia dell'arte theater made in the name of the Italian folk theater, hanswurst (sausage hans) are given in general terms. Arlecchino is the typography of the commedia dell'arte theater, which was built on behalf of the most VI popular and important Italian folk theater. Because arlecchino is very much in harmony with gami character in terms of harmony, gameplay and character typing. If we give a brief information about arlecchino over ibis, ibis is wearing a colorful and patchy colored shirt like a arlecchino, a spanish baggy style trousers, an old ottoman cap on his head, a mask on his face and nose to be funny and sympathetic. We can say that he is a folk clown who is red, looks poor but receives hearts with his intelligence and readiness.It is a typing that exceeds the problems that are called insurmountable, which has always been right in the game and does not refrain from resorting to all kinds of tricks and tricks in order to solve the problem despite all the crushes and pushes in the game, and ultimately awarded after being right. At the same time, despite the lack of literacy in the game, he is very successful in solving the problems of his master thanks to his insidious and cunning. Even the idioms and sentences he uses are designed to entertain while carefully thought out. This made the ibiş character both entertaining and intelligent.