Vakıflar genel müdürlüğü arşivinde bulunan 2 envanter numaralı el yazması Kur'ân-ı Kerim'in kitap sanatları bakımından incelenmesi
The analysing in term of book arts of the handwritten holy qur'an with number 2 belogns to archive of the general directorate of foundations department of registration
  1. Tez No: 603587
  2. Yazar: ELİF İŞLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: General Directorate of Foundations, Manuscript, Holy Quran, Calligraphy, Illumination, Book Tome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanlığında bulunan ve İzzet Mehmet Paşa'ya hediye edilen 2 envanter numaralı Kur'an-ı Kerîm kitap sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. İncelenen Kur'an-ı Kerîm kitap sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. İncelenen Kur'an-ı Kerîm Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Cami Kütüphanesinden getirilmiş olup 16. yüzyılın ikinci yarısına ait, İran-Safevi el yazmalarındandır. Üç bölümden oluşan tezin, birinci bölümünde kitap sanatları ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerîm bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerîm'de bulunan tezhipli kısımlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanlığı hakkında bilgi verilerek buradan seçilen 2 envanter numaralı Kur'an-ı Kerîm Kitap sanatları bakımından incelenmiş yazı, desen, motif, renk, uslûp ve dönem özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler; Vakıflar genel müdürlüğü, El yazması, Kur'an-ı Kerîm, Hat, Tezhip, Cilt.
Özet (Çeviri)
In this research, the book number 2, which is given as a gift to Izzet Mehmet Pasha, headed by the General Directorate of Foundations, Department of Culture and Registration, was examined in terms of Quran book arts. The Quran is examined in terms of book arts. The Quran that studied on was brought from Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Mosque Library and it is one of the Iranian-Safavid manuscripts of the second half of the 16th century. The thesis consists of three parts, the first part contains information about the book arts. In the second part, the informations are given about the preparation of the manuscripts, topics and decoration of the Holy Quran and illuminated parts of the Holy Quran. In the third part, information is given about General Directorate of Foundations and Department of Culture and Registration, the Holy Quran with 2 inventory number which selected from here is examined in terms of book arts and were evaluated with terms of writing, pattern, motif, color, style and period features.