Finansal okuryazarlık düzeyinin bireylerin tasarruf eğilimi üzerindeki etkisi: Kırıkkale Üniversitesi akademik ve idari personeli üzerine bir uygulama
The effect of financial literacy level on individuals' propensity to save: An application on academic and administrative personnel of Kirikkale University
- Tez No: 603624
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKUT ELİF KANDİL GÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Finansal Bilgi, Tasarruf, Financial Literacy, Financial Education, Financial Information, Savings
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bireylerin hayatındaki önemli konulardan biri, gelirlerini dengeli harcamak ve gelecekleri için tasarruf edebilmektir. Bu çerçevede bireylerin finansal okuryazar olması; tasarruf etme bilgi ve becerilerine sahip olabilmek, finansal problemleri ortaya çıkmadan öngörüp çözebilmek ve böylece müreffeh bir hayat sürebilmek açısından son derece önemli bir konudur. Bu araştırma, finansal okuryazarlık düzeyinin bireylerin tasarruf eğilimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Kırıkkale Üniversitesi bünyesindeki fakülteler ve yüksekokullarda görev yapmakta olan 438 akademik ve idari personele anket uygulanmıştır. Bu çalışma ile Kırıkkale Üniversitesi akademik ve idari personelinin finansal okuryazarlık düzeyleri tespit edilmiş, finansal okuryazarlık düzeyleri ile birlikte yaş, cinsiyet, unvan, eğitim düzeyi ve ayrıca gelir gibi demografik faktörler arasında frekans analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların temel seviyede finansal okuryazarlık durumu ve ileri düzeyde finansal okuryazarlık durumu ile tasarruf eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı T Testi, Anova Testi, Post hoc, Ki Kare Testi ile analizi edilmiş; elde edilen bulgulara göre temel düzey ve ileri düzey finansal okuryazarlık düzeyi ile tasarruf eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important goals that individuals want to achieve is to spend their income in the best way and to save money. In this context, it is important for individuals to be financially literate and have the knowledge and skills to save and predict financial problems in a way that can lead to prosperity. This study was carried out to examine the effect of financial literacy on the disposition of individuals. In this context, 438 academic and administrative staff working in faculties and colleges within Kırıkkale University were surveyed. In this study, financial literacy levels of academic and administrative staff of Kırıkkale University were determined, and financial literacy levels and frequency, demographic factors such as gender, age, title, education level and income were analyzed. In addition to this, there is a significant correlation between the level of financial literacy of the participants and the level of financial literacy and tendency of saving. It was determined that there was a significant relationship between basic level and advanced level of financial literacy and saving tendency..