Simulation of fluid catalytic cracking unit (FCCU) for different feedstock qualities using aspen HYSYS
Akışkan katalitik parçalama ünitesinin (FCCU) farklı hammadde kaliteleri için aspen HYSYS kullanarak simulasyonu
- Tez No: 603675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN EKİNCİ MACHIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan katalitik parçalama ünitesi (FCCU), 8- ve 10 yığın kinetic modelleri, Aspen HYSYS, hammadde kalitesi, reaktor çapı, Fluid catalytic cracking unit (FCCU), and 10-lumps kinetics models, Aspen HYSYS, feedstock quality, riser diameter
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Akışkan katalitik parçalama ünitesi (FCCU), petrol rafinerilerinin kalbidir. Çünkü yüksek molekül ağırlıklı ve kaynama noktalı değersiz hidrokarbonlar, katalizör kullanılarak benzin ve LPG gibi değerli ürünlere dönüştürülürler. Bu tezde, FCCU, parçalanma reaksiyonlarının yığın stratejisi kullanılarak çalışılmıştır. 7-, 8- ve 10 yığın kinetik modelleri kullanılmıştır.Her model, farkli bir hammadde kalitesini temsil etmektedir. Bu modeller, hem ağır, hem de hafif hammadde için, aynı koşullar altında farklı reaktor çapları için, Aspen HYSYS (V.10) kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, aynı FCC ünitesinin farklı hammaddeler için çalıştırılamayacağını göstermiştir. Ağır hammaddelerin kullanıldığı durumda, reaktörde kalma süresini arttırdığı için, daha büyük çaplı reaktor kullanmanın daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fluid catalytic cracking unit is the heart of the petroleum refinery because it converts low-value hydrocarbons with high boiling point and high molecular weight like heavy gasoil and residue to more valuable products such as gasoline and LPG by using a catalyst. FCCU is studied by using lumps strategy to describe cracking reactions such as cracking VGO to gasoline. In this work, 7-, 8-, and 10-lumps kinetics models are used. Each model has described a different feedstock quality. These models have been tested to design FCCU for both light and heavy feedstock under the same operating conditions with different riser diameters by using Aspen HYSYS (V.10). Results showed that the same FCCU cannot work with different feedstock quality. A large riser diameter is more suitable than a small one for a heavy feedstock quality due to the increased the residence time for the cracking reactions.