Erzincan'daki teşkilât faaliyetleri 1918-1932
The activities of the organizationsin Erzincan 1918-1932
  1. Tez No: 603818
  2. Yazar: HATİCE GÖKÇEN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ FAHRİ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Teşkilât, Cemiyet, Erzincan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma ile Erzincan'da varlık gösteren teşkilâtlar incelenerek; Erzincan'da oluşturdukları siyasî, askerî, sosyal ve kültürel alandaki etkileri irdelenmiştir. Trablusgarp ve Balkan savaşları sürecinde içinde bulunulan olumsuz şartlar dahilinde kurulan bu teşkilâtlar, daha sonra Birinci Dünya Savaşı ve akabinde imzalanan Mondros Mütârekesi ile toplumsal hayatta yerlerini alarak daha da güçlenip merkezî bir hükümet gibi davranarak, askerî nitelik kazanmıştır. Erzincan'da kurulan bir çok cemiyet, merkez ve kazalarda aktif bir şekilde çalışarak ülke savunmasında kendini göstermiştir. İstiklâl Savaşı'nın sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her aşamasına dahil olan Erzincan, tarih sahnesinde yerini almıştır. Bu çalışmanın amacı, Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında ülkede meydana gelen istilâlara karşı oluşturulan teşkilâtların, Erzincan ve kazalarında da teşkil edildiği ve vatanın devamını sağlamak için diğer teşkilât şubeleri ile birlikte hareket edip, her türlü özveriyi gösterek millî direniş sürecindeki yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Bununla birlikte kurulan teşkilâtların, kültürel boyutu da bir bütün halinde incelenerek, konuyla ilgilenen çalışmacılara yardımcı olmak ve bilim dünyasına katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Through this study,by analyzingthe organizations which made their presence felt in Erzincan, their effects created in Erzincan on political, military and social areas are scrutinized. Established during Tripolitania War and Balkan Wars and within unfavorable conditions, these organizations gained the qualification of military by taking place in the social life afterwards the World War I and right after Armistice of Mudros they acted like a central government by getting more powerful. Many organizations established in Erzincan showed themselves in the defense of the country by working actively in the center and districts. Erzincan getting involved in every stage of Turkish Republic Government established as a result of war of independence took place in the stage of history. The purpose of this study is to analyze the organizations establishedagainst the invasions in the country before and after the World War I, their synchronization with other organization branches in order to provide continuance for the country, their works and their all-out efforts during the National Struggle.It is also aimed to provide for further studies in related topics and contribute to world by analyzing these organizations along with their social dimensions as a whole. KeyWords:National Struggle , Organization, Community, Erzincan.