Ahmet Irsoy'un hayatı eserleri ve bestelerinin incelenmesi
Research on Ahmet Irsoy's life, works and compositions
- Tez No: 603932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bestekâr, Meşk, Zekâîzâde Ahmet Irsoy, Klasik Türk Mûsikîsi, Dâru'l-Elhân
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmamızda Klasik Türk Mûsikîmizin Osmanlı-Cumhuriyet arasındaki geçiş dönemi bestekârı ve hocası, döneminin anıt şahsiyetleri arasında sayabileceğimiz Zekâîzâde Hâfız Ahmet Irsoy'un hayatı, eserleri, Türk Mûsikîsine katkıları ve bestelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Klasik Türk Mûsikîsi Tarihi'nde önemli izler bırakan mümtaz bir şahsiyet olan Ahmet Irsoy'un, Türk Mûsikîsinin bugün elde mevcut olan kaynakların birçoğunun kaynak kişisi olarak gösterilmesine rağmen yeterince tanınmaması bizi bu araştırmaya teşvik etmiştir. Birbirini tekrar eden bilgiler hâricinde; dokümanlar, görev yaptığı kurumların resmî kayıtları, daha çok çağdaşı olan bestekâr ve sanatçıların eserlerinde verdiği sınırlı bilgiler ışığında Irsoy'un, Klasik Türk Mûsikîsi mirasının büyük bölümünün devralınmasında, Osmanlı'dan Cumhûriyet'e geçiş sürecinde köprü vazifesi gören Türk Mûsikîsinin ender şahsiyetlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Elde edebildiğimiz kaynaklardan yola çıkarak Irsoy'un; mûsikîşinaslığı, aile ve eğitim hayatı, yaşadığı yüzyılda mûsikî'ye katkıları, yapmış olduğu vazifeler, mûsikî hayatı, besteleri ve ulaşabildiğimiz bestelerindeki klasik üslûbun, kullanmış olduğu makam ve nağmelerin analizi yapılmıştır. Araştırma için kullanılan tüm verilere; mûsikîyi ilgilendiren alanındaki tezler, akademik makaleler ve çeşitli kitaplar incelenerek ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the life, works, contributions and compositions of Zekâîzâde Hâfız Ahmet Irsoy, who is a composer / teacher and can be considered among the monument figures of the Classical Turkish Music in the transition period between the Ottoman and the Republic. As a result of our research, we figured out that Ahmet Irsoy, who had left significant marks in the history of Classical Turkish Music, is not well known although many of the sources available today are his own works. Except for repeating information; Irsoy is one of the rare Turkish musicians who acted as a bridge during the transition from the Ottoman to the Republic during the takeover of a large part of the Classical Turkish Music heritage in the light of the documents, official records of the institutions he served, and the limited information provided by his contemporary composers and artists. Based on the records that we could obtain, the classical style in his compositions and tunes he used were analyzed. All the data used for the research were obtained by examining theses, academic articles and various books in the field of music. Keywords : Composer, Zekâîzâde Ahmet Irsoy, Classical Turkish Music, Dâru'l Elhân,