Soğuk savaş sonrası gelişen uluslararası sistemin NATO'ya etkisi
The impact of the developing international system in the post-cold war era on NATO
  1. Tez No: 603934
  2. Yazar: İLKER HASIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Soğuk Savaş, NATO'nun Değişimi, NATO, Cold War, change of NATO
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlayan Soğuk Savaş Döneminde NATO, bir askeri ittifak olarak, ABD önderliğinde Batılı Devletler tarafından SSCB'ye karşı bir denge unsuru yaratılması için kurulmuştur. Soğuk Savaş dönemi içerisinde, Avrupa Devletleri kendi güvenliklerini sağlayacak askeri ve finansal kapasiteye sahip olmamaları sebebiyle NATO'nun varlığını desteklemişler ve ABD'nin güvenlik şemsiyesi altına girmişlerdir. NATO, bir güvenlik şemsiyesi görevi gördüğü kadar, ABD'nin ekonomik ve siyasal çıkarlarının Avrupa'da korunması gibi daha önemli bir görevi de üstlenmektedir. Soğuk Savaş sonrası dönemde ise, NATO'nun varlığına yönelik ciddi tartışmalar başlatılmış ve Avrupalı müttefikler tarafından NATO'nun artık gerekli olmadığına dair görüşler ortaya atılmıştır. Tüm bu gelişmelere rağmen, Soğuk Savaş sonrası dönemde NATO; küresel ve bölgesel tehditlere paralel olarak yapısını, vizyonunu ve misyonunu yenilemiş ve bir genişleme politikasına yönelmiştir. ABD'nin desteklediği söz konusu yenilenme hareketi ile İttifak, varlığının devamına yönelik tartışmaları bitirmiş ve yeni yüzyılda bir küresel jandarma rolünü benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
In the Cold War era, which started following the end of the Second World War, NATO was established as a military alliance under the leadership of the USA by the Western countries in order to counterbalance the Soviet Union. As the European countries did not possess military and financial resources to provide their own protection, they supported NATO and came under the protective umbrella of the USA. In addition to its function as an umbrella of protection, NATO assumes the important function of protecting USA's economic and political interests in Europe. In the post-Cold War period, serious debates as to the existence of NATO were started and views suggesting that NATO was unneccessary anymore were aired by European allies. In spite of all these developments, in the post-Cold War period, in paralel to global and regional threats, NATO has renewed its structure, vission and mission and started an enlargement policy. Through the said proccess of renewal supported by the USA, the alliance has ended the debates on to its existence and has assumed the role of global gendarme in the New century.