Deneysel akut respiratuar distres modelinde Dexpanthenol'ün antiinflamatuar ve antioksidan etkilerinin araştırılması
Experimental acute respiratory distress model investigation of Dexpanthenol's antiinflammatory and antioxidant effects
- Tez No: 604000
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Akciğer Hasarı, Anti-İnflamatuar, Antioksidan, Dekspantenol, Oleik Asit, Acute Lung İnjury, Anti-İnflammatory, Antioxidant, Dexpanthenol, Oleic Acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma deneysel olarak oleik asitle oluşturulan akciğer hasarında oksidan, anti-oksidan sistemlerindeki değişiklikler ile antioksidan özelliği bilinen ve daha önce radyoterapinin etkilerini bir dereceye kadar azalttığı ve ışın tedavisi yaralanmalarına karşı koruyucu ve ototoksisiteyi önleyebilen etkileri olduğu, iskemi/reperfüzyon yaralanmasında doku hasarını iyileştirdiği, nefrotoksik olgularda olumlu sonuçlar verdiği görülen dekspantenol'ün olası iyileştirici ve koruyucu etkisinin araştırılması amacı ile yapıldı. Çalışmaya 50 adet Wistar-Albino cinsi dişi rat (250- 300gr) alındı. Ratlar 5 gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu (n=10) (K) Kuyruk veni kullanılarak 100mg/kg serum fizyolojik intravenöz (iv) olarak verildi, enjeksiyondan 30 dakika sonra serum fizyolojik intraperitoneal (ip) olarak Dekspantenol ile aynı hacminde verildi. Dört saat sonra hayvanlar sakrifiye edildi. Grup 2: Oleik asit grubu (n=10) (O) 100mg/kg oleik asit kuyruk veninden iv verildi, oleik asit enjeksiyonundan 30 dakika sonra dekspantenol ile aynı hacimde serum fizyolojik intraperitoneal verildi, hayvanlar 4 saat sonra sakrifiye edildi. Grup 3: Dekspantenol+ Oleik asit grubu (n=10) (DO) 7 gün boyunca ip yolla 500 mg/kg dekspantenol verildi ve 7. Günün sonunda 100mg/kg oleik asit kuyruk veninden iv verildi. Enjeksiyondan 30 dakika sonra 500mg/kg ip serum fizyolojik verildi. Hayvanlar 4 saat sonra sakrifiye edildi. Grup 4: Dekspantenol+ Oleik asit + Despantenol grubu (n=10) (DOD) 7 gün boyunca ip yolla 500 mg/kg dekspantenol verildi ve 7. Günün sonunda 100mg/kg oleik asit kuyruk veninden iv verildi. Enjeksiyondan 30 dakika sonra 500mg/kg ip Dekspantenol verildi. Hayvanlar 4 saat sonra sakrifiye edildi. Grup 5: Oleik asit + dekspantenol grubu (n=10) (OD) 100mg/kg oleik asit kuyruk veninden iv verildi. Enjeksiyondan 30 dakika sonra 500mg/kg ip Dekspantenol verildi. Hayvanlar 4 saat sonra sakrifiye edildi. Sakrifiye edilen tüm hayvanlardan alınan kan örnekleri ile interlökin-1α (IL1-α), Tümör Nekroz Faktör alfa (TNF-α) bakıldı. Akciğer dokusunda ise ışık mikroskobu ile histopatolojik inceleme ve malondialdehid doku (MDA doku), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz (CAT) enzim aktivite düzeyleri bakıldı. Total akciğer hasarı açısından oleik asit grubu diğer gruplar ile karşılaştırıldığında en yüksek akciğer hasarı oleik asit grubunda saptandı. Oleik asit grubu diğer gruplar ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde akut akciğer hasarı oluşturdu. Oleik asit grubu ile OD grubu arasında CAT, GSH-Px, MDA düzeyleri açısından anlamlı fark saptandı. Oksidan bir parametre olan MDA doku düzeyleri açısından O grubu ile kontrol, DO, DOD, OD grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Bu beş grupda en yüksek MDA düzeyi O grubunda, en düşük MDA doku düzeyi kontrol grubunda tespit ettik. Gruplar arasında IL1-α, TNF-α düzeyleri açısından anlamlı fark saptanamadı. Sonuç olarak, akut akciğer hasarında dekspantenolün oksidan, anti-oksidan sistemlerindeki dengeyi anti-oksidanlar lehine arttırması nedeniyle dekspantenol alımının artırılması ARDS'de akciğer hasarını önlemede ve oluşmuş akciğer hasarını tedavi etmede faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been known that the effects of radiotherapy on oleic acid-induced lung injury to oxidant, anti-oxidant systems, and antioxidant properties have been reduced to some extent and have protective effects against radiation therapy injuries and improved tissue damage in ischemia/reperfusion injury. This study aimed to investigate the possible curative and protective effect of dexpanthenol, which has been shown to give positive results. Fifty Wistar-Albino female rats (250-300 gr) were included in the study. Rats were divided into 5 groups. Group 1: Control group (n = 10) (K) 100 mg/kg saline was administered intravenously (iv) using a tail vein, and 30 minutes after injection, saline was given intraperitoneally (IP) in the same volume as Dexpanthenol. Four hours later, the animals were sacrificed. Group 2: Oleic acid group (n = 10) (O) 100 mg/kg oleic acid was given intravenously from the tail vein, 30 minutes after oleic acid injection, the same volume of saline was administered intraperitoneally with dexpanthenol, and the animals were sacrificed after 4 hours. Group 2: Oleic acid group (n = 10) (O) 100 mg/kg oleic acid was given intravenously from the tail vein, 30 minutes after oleic acid injection, the same volume of saline was administered intraperitoneally with dexpanthenol, and the animals were sacrificed after 4 hours. Group 3: Dexpanthenol + Oleic acid group (n = 10) (DO) was given IP 500 mg/kg dexpanthenol for 7 days and at the end of day 7, 100mg / kg oleic acid was given iv from the tail vein. 500 mg/kg IP saline was given 30 minutes after the injection. Animals were sacrificed after 4 hours. Group 4: Dexpanthenol + Oleic acid + Despanthenol group (n = 10) (DOD) 500 mg/kg dexpanthenol was given by the IP route for 7 days and 100 mg/kg oleic acid was given intravenously at the end of day 7. Dexpanthenol 500 mg/kg IP was given 30 minutes after injection. Animals were sacrificed after 4 hours. Group 5: Oleic acid + dexpanthenol group (n = 10) (OD) 100 mg / kg oleic acid was injected through tail vein. Dexpanthenol 500 mg/kg IP was given 30 minutes after injection. Animals were sacrificed after 4 hours. Interleukin-1α (IL1-α) and Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α) were measured with blood samples taken from all sacrificed animals. Histopathological examination of the lung tissue by light microscopy and malondialdehyde tissue (MDA tissue), glutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT) enzyme activity levels were measured. In terms of total lung injury, the oleic acid group had the highest lung damage in the oleic acid group when compared with other groups. The oleic acid group caused significant acute lung injury compared with the other groups. There was a significant difference between the oleic acid group and the OD group in terms of CAT, GSH-Px, MDA levels. There was a statistically significant difference between the O group and control, DO, DOD and OD groups in terms of oxidative parameter MDA tissue levels. In these five groups, we found the highest MDA level in the O group and the lowest MDA tissue level in the control group. There was no significant difference in IL1-α and TNF-α levels between the groups. In conclusion, because dexpanthenol increases the balance of oxidant and antioxidant systems in favor of anti-oxidants in acute lung injury, increasing dexpanthenol intake may be beneficial in preventing lung injury in ARDS and treating lung injury.