Toplu konutlarda eko yerleşim özelliklerinin İstanbul Sancaktepe bölgesi üzerinden incelenmesi
Investigation of eco settlement properties of mass houses in Istanbul Sancaktepe region
  1. Tez No: 604074
  2. Yazar: NURULLAH BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİDE AYDIN İPEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Ekolojik Mimarlık, Eko Yerleşim Kriterleri, İstanbul, Sancaktepe, Mass Housing, Ecological Architecture, Eco Settlement Criteria, Istanbul, Sancaktepe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Nüfus artışı, sanayileşme, teknolojik gelişmeler ve kentleşmenin etkisiyle birlikte hızlı tüketim giderek artmaktadır. Artan nüfus ve değişen hayat standartları doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açmaktadır. Nüfusun hızla artması ve kentleşme gibi etmenler, hızlı ve ekonomik barınma şekli olan toplu konutun çoğalmasına ve de kaynaklarının hızla tükenmesine sebep olmaktadır. Günümüzde özellikle İstanbul gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu kentlerde yapıların çoğunluğunun konut ve toplu konut projeleri olduğu düşünülürse, konut yerleşimlerinin ekolojik duyarlılıkla tasarlanması önem kazanmaktadır. Bu nedenle İstanbul ili Sancaktepe bölgesinde yer alan reklam ve pazarlamada çevresel söylemlere sahip toplu konut uygulamalarında eko yerleşim özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda seçilen dört adet toplu konut örneği tez çalışmasında belirlenen eko yerleşim kriterleri çerçevesinde incelenmiştir. Bu tez çalışması sonucunda elde edilen bilgilerle çevresel kaynaklara duyarlı, enerjinin akılcı bir yaklaşımla kullanıldığı, yapı tasarımlarının gerçekleştirilmesinde tasarımcılara ekolojik yapı yapma duyarlılığına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma altı ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde problem belirlenmiş ve tezin amaç, kapsam ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde toplu konutlarla ilgili bilgilere verilmiştir. Üçüncü bölümde ekolojik mimarlık ve eko yerleşimlerle ilgili genel tanımlarla, ilgili yönetmelikler ve sertifika sistemleriyle ilgili bilgi verilmiş, dünyada ve Türkiye'de bazı eko yerleşim örneklerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde konu kapsamında belirlenen eko yerleşim kriterleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde seçilen örnekler eko yerleşim kriterlerine göre incelenmiştir. Son bölümde ise inceleme sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid consumption is increasing with the effect of population growth, industrialization, technological developments and urbanization. Increasing population and changing living standards lead to rapid depletion of natural resources. Factors such as the rapid increase in population and urbanization lead to the proliferation of mass housing which is a fast and economic form of housing and the rapid depletion of its resources. Considering that most of the buildings are residential and mass housing projects, especially in cities with high population density such as Istanbul, it is important to design housing settlements with ecological sensitivity. For this reason, it is aimed to investigate the eco settlement characteristics of mass housing applications with environmental discourses in advertising and marketing in Sancaktepe region of Istanbul. In this context, four selected housing units were examined within the framework of eco settlement criteria determined in the thesis. It is thought that with the information obtained as a result of this thesis, energy is used with a rational approach, which is sensitive to environmental resources and will contribute to the sensitivity of designers to make ecological structures in the realization of building designs. The study consists of six main topics. In the first chapter, the problem is determined and information about the aim, scope and method of the thesis is given. In the second section, information is given about public housing. With general definitions of ecological architecture and eco settlement in the third chapter, the information on related regulations and certification system in the world and in Turkey are mentioned some examples of eco-settlements. In the fourth chapter, the eco settlement criteria selected within the scope of the subject are mentioned. In the fourth chapter, the eco settlement criteria determined within the scope of the subject are explained. In the last chapter, evaluations were made according to the results of the examination.