Değirmendere havzasının taşkın debilerinin analizi
Analysis of flood flowrate of Degirmendere basin
  1. Tez No: 604135
  2. Yazar: MELİS KALINBACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BASRİ ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Homojenlik Analizi, Korelasyon ve Regresyon Analizi, Frekans Analizi, Taşkın Tekerrür Debi Analizi, Kolmogorov-Smirnov Testi, Homogeneity Analysis, Correlation and Regression Analysis, Frequency Analysis, Flood Repetition Flowrate Analysis, Kolmogorov-Smirnov Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada; Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü'nden temin edilen, E22A006 Değirmendere Kanlıpelit akım gözlem istasyonuna (AGİ) ait 1951-1989 yılları arasındaki maksimum akımverileri kullanılarak taşkın debilerinin analizi yapılmıştır. Çalışmada ilk olarak, kullanılacak olan hidrolojik veriler rastgele değişken olduğundan verilerin homojenlik analizi SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır.Rastgele değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Maksimum akım verileri kullanılarak, debi süreklilik çizgisinin grafiği elde edilmiştir. Taşkın frekans analizi yapmak için frekans, toplam (eklenik) frekans histogramları elde edilmiştir. İstatistik momentler yöntemi kullanılarak dağılım parametreleri hesaplanmıştır. Normal (Gauss), Log-Normal (II-III), Gumbel (ekstrem değerler) , Pearson Tip III (Gamma Tip III) , Log-Pearson Tip III ve Weibull olasılık dağılımları kullanılarak 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 tekerrür yıllarına göre taşkın tekerrür debilerinin analizi yapılmıştır. İhtimal dağılım fonksiyonlarından uygun olanı belirlemek için EasyFit programı kullanılarak Kolmogorov-Smirnov (K-S) Testi yapılmıştır. Rippl yöntemi ile baraj rezervuar kapasitesi hesaplanmıştır. Yapılan çalışmalarda değerler tablo ve grafik halinde sunulmuş ve ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; The flood flowrates were analyzed by using the maximum flow data of the years between 1951-1989 which belongs to E22A006 Değirmendere Kanlıpelit flow observation station (AGI) obtained from the 22nd Regional Directorate of State Hydraulic Works (DSI).In this study,first, since the hydrologic data to be used were random variables, homogeneity anaysis of the data were made using the program SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Correlation and regression analyzes were performed to determine the relationship between random variables. A graphic of the flowrate continuity line was obtained by using the maximum flow data. Frequency, total (cumulative) frequency histograms were obtained to perform flood frequency analysis. Frequency, total (cumulative) frequency histograms were obtained to perform flood frequency analysis. The distribution parameters were calculated by using the Statistical moments method. By using the Normal (Gauss), Log-Normal (II-III), Gumbel (extreme values), Pearson Type III (Gamma Type III), Log-Pearson Type III and Weibull Probability Distributions , the analysis of flood repetition flowrates were made according to the 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 repetition years. The Kolmogorov-Smirnov (K-S) Test was performed using the EasyFit program to determine the appropriate probability distribution functions. Dam reservoir capacity was calculated by Rippl method. In the studies, the values are presented in tables and graphics and the results are interpreted.