İstanbul'da mevcut bir ofis yapısının enerji etkin tasarımbağlamında yenilenmesine yönelik bir yaklaşım
An approach to renewing an existing office structure inthe context of energy efficient design in Istanbul
  1. Tez No: 604169
  2. Yazar: SİNAN YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Kabuğu, Yenilenebilir Enerji, Etkin Enerji, Mimari Sürdürülebilirlik, Building Shell, Renewable Energy, Effective Energy Architectural
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünyadaki tüm binalar fosil yakıtların yaklaşık olarak %35- %40 'ını tüketmektedir. Bu tüketime sanayideki yapı malzemelerinin üretilmesinde harcanan enerji dahil değildir. Bu nedenle her geçen gün artan enerji talebi nedeniyle yaşanılabilir alanlar ve yaşanılabilir bir çevre tasarlarken en önemli faktörlerden biri de enerji verimliliği olacaktır. Sanayi sektörünün, inşaat alanlarının, nüfusun ve enerji tüketimini etkileyen faaliyetlerin artması yeni enerji ihtiyaçlarını gerektirecektir. İhtiyaç duyulan enerjilerin karşılanması için kullanılan fosil yakıtların tüketimi dünya üzerinde çeşitli olumsuz sonuçlar açığa çıkarmaktadır. Bu açığa çıkan olumsuz sonuçların önüne geçilmesi ve azaltılması dünyadaki iklim değişiklikleri için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle de yenilenebilir enerjilerin kullanımı ve daha az enerji tüketen, çevre dostu ve sürdürülebilir binalar gibi bütünleşik tasarıma sahip olacak binalar büyük önem ve fayda sağlayacaktır. Az enerji tüketen, çevre dostu, sürdürülebilir ve gerekli olan enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan binaların tasarımı ve inşaatı, bütünleşik ve iş birliği gerektiren bir süreçtir. Ülkemizde binalardaki enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinin artması aynı zamanda fosil yakıtların azaltılması amacıyla Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği (BEP yönetmeliği) 5 Aralık 2009 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu noktada Türkiye'nin kullandığı enerji türü ve miktarıyla ilgili olumsuz bir durum görülmektedir. Ayrıca Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %74'i ithal edilmekte, bu oranın 2020 yılında ise %78 'e yükselmesi beklenmektedir. Türkiye de yapılarda kullanılan enerji, fosil yakıtlardan sağlanmakta, bu da CO2 emisyonunun fazla olmasına neden olmaktadır. Binalarda enerji tasarrufu yönetmeliği ile bu oran önemli ölçüde azalmış ve yapılarda enerji tasarrufu sağlamanın en etkili yönlerinden birinin de yenilenebilir kaynaklarından elde edilen enerjiyi kullanmak olduğu görülmüştür. Dünyadaki binalarda kullanılan yapı malzemelerinin bina enerji performansı ve bina konforu açısından yetersiz olduğu gözlemlenmektedir. Buna karşı olarak yapılarda daha verimli yapı malzemelerin kullanımı ve bu malzemelerin özellikleri vurgulanmıştır. Bu durumlar önlem alınmadığı ve destek görmediği her an gezegenimiz de daha büyük felaketlerin oluşumunda hayati önem arz etmektedir ve böylelikle daha az enerji tüketen, çevre dostu ve sürdürülebilir binaların önemi artmakta ve bu bütünleşik tasarımların oluşumu çoğalmaktadır. Bu bağlamda tez kapsamında, yapılardaki enerji performansı süreçleri incelenip bu dönüşüm evresinde yapıların konforu, enerji verimliliği değişimindeki rolleri irdelenecektir. Bu irdelemeler ışığında seçilmiş bir yapı modellenerek mevcut hali ile simülasyonu yapılıp, entegre edilecek yapı malzemeleri ile minimuma indirgenecek enerji ihtiyacı ve yenilenebilir enerji kaynakları ile revize edilmiş hali simülasyon edilerek yapılan bu değişimlerle daha az enerji tüketen, çevre dostu ve sürdürülebilir bir bina modeli önerilecektir.
Özet (Çeviri)
All buildings in the world consume approximately 35-40% of fossil fuels. This consumption does not include the energy spent in the production of building materials in the industry. Therefore, energy efficiency will be one of the most important factors in designing habitable areas and a livable environment due to the increasing energy demand. The increase in the industrial sector, construction sites, population and activities affecting energy consumption will require new energy needs. The consumption of fossil fuels used to meet the energy needs reveals various negative consequences on the world. Preventing and mitigating these negative consequences is crucial for climate change in the world. Therefore, buildings that will have integrated design such as the use of renewable energies and environmentally friendly and sustainable buildings that consume less energy will be of great importance and benefit. The design and construction of buildings that consume less energy, are environmentally friendly, sustainable and meet the required energy from renewable energy sources is an integrated and collaborative process. These situations are vital to the occurrence of greater disasters in our planet whenever it is not taken precaution and support, and thus, the importance of less energy-consuming, environmentally friendly and sustainable buildings increases and the formation of these integrated designs increases. In this context, energy performance processes in buildings will be examined and their roles in comfort, energy efficiency change will be examined in this transformation phase. In the light of these studies, a structure that we have chosen will be modeled and simulated in its current form, and the energy need to be reduced to a minimum with the materials to be integrated and the revised version with renewable energy sources will be simulated and a less energy-consuming, environmentally friendly and sustainable building model will be proposed.