Mevlânâ'ya göre ibadetlerin tasavvufi anlamı
Sufi meaning of worship according to Mawlana
  1. Tez No: 604251
  2. Yazar: SIDIKA TÜMBUL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, tasavvuf, ibadet, zahir, batın, Mawlana, rituels, tasawwuf, zahir, batın
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın konusu tasavvufun önde gelen isimlerinden Mevlânâ'nın ibadetler konusunda yaptığı tasavvufi yorumlarını ve ibadetler konusunda tasavvufta yapılan diğer yorumları ele alıp incelemektir. Mevlânâ ibadetleri açıklarken, ibadetlerin batıni ve zahiri olmak üzere iki boyutu olduğundan bahsetmektedir. Mevlânâ ibadetler konusunda ayet ve hadisleri yorumlama faaliyetinde bulunurken, sahip olduğu görüşleri eserlerine yansıtmış ve tasavvuf anlayışının oluşmasında bu görüşleri etkili olmuştur. Çalışma Mevlânâ'nın ibadet hayatı ve görüşleri çerçevesinde, tasavvufta ibadetler hakkında diğer sufilerin yaptığı yorumları da inceleyip, ibadetlerin tasavvufi boyutları hakkında bir sonuç ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine and examine the Sufi interpretations made by Mevlânâ, one of the leading names of Sufism, on worship and other comments on Sufism. When explaining the worship, Mevlânâ mentions that there are two dimensions of worship, namely the abdomen and the apparent. While Mevlânâ performed interpretations of verses and hadiths on worship, he reflected his views on his works and these views were effective in the formation of Sufism. This work examined the comments of other Sufis about worship in Sufism within the framework of Mevlânâ's life and views of worship and revealed a conclusion about the mystical dimensions of worship.