Mevlânâ'ya göre Türkiye selçuklularında sosyo-kültürel hayat
Socio-cultural life in Turkey Seljuks according to Mevlana
- Tez No: 382204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Selçuklu, Türk kültürü, Mevlana, Seljuk, Turkish culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
13. yüzyılda Türkiye Selçuklu Devleti siyasi ve ekonomik olarak hem en parlak devrini yaşamış hem de özellikle Alâeddin Keykubad'ın ölümü ve Moğol istilâsının Anadolu'yu derinden etkilemesiyle sarsıntı içine girmiştir. 13. yüzyıl siyasi tarihi fevkalade önemli hadiseler barındırmakla beraber bu devir insanlarının ruhsal durumu ve sosyal hayatı da bizim için önemlidir. Fakat devrin sosyo-kültürel hayatı siyasi tarihi kadar kaynak eserlerde zikredilmemektedir. Kaynaklardaki bu boşluğu, başta tasavvuf ehli olmak üzere, Anadolu insanı ile yakın temas halinde bulunanların eserlerinden elde edilecek bilgiler ile doldurmak mümkündür. Anadolu insanının hayatında önemli bir yer edinen Mevlânâ bu insanlardan biridir. Mevlânâ'nın eserleri sadece tasavvuf hayatına dair bilgiler barındırmaz. O, eserlerinde yaşadığı dönemde en karışık devrini yaşayan Anadolu'nun siyasi, iktisadi ve kültürel hayatı hakkında da kıymetli bilgiler vermektedir. Bu döneme ait yerli kaynakların azlığı göz önünde tutulacak olursa, Mevlânâ'nın verdiği bilgilerin kıymeti kendiliğinden ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
In 13th century not only did the State of Turkey Seljuk live its most gorgeous period both politically and economically but also it lived a chaos especially after the death of Alaeddin Keykubad and the Mongolian invasion of Anatolia. The political history of 13th century has really important events and also the psychological condition and the social life of these people is important for us. But the socio-cultural life of this period is not mentioned in the sources as much as its political history. It is possible to fill this gap with the works of mysticism adepts who were close to the Anatolian people. Mevlana is one of these adepts who had a very important place in the life of Anatolian people. The works of Mevlana have information about the mystic life and also they give information about social, economical and cultural life of Anatolia which was living its most complicated period. When it is considered that there are a few local sources about this period , we can see the value of the information that Mevlana gave us.