Türkiye'de geçici koruma altındaki yetişkin Suriyelilerde psikolojik dayanıklılık ve ilişkili etkenler: Sosyal destek ve öz-yeterlilik
Resilience and related factors in adult syrians under temporary protection in Turkey: Social support and self-efficacy
- Tez No: 604286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEREN ACARTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Geçici koruma altındaki Suriyeli yetişkinler, Psikolojik dayanıklılık, Sosyal destek, Öz-yeterlilik, Adult Syrians under temporary protection, Resilience, Social support, Self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, Suriyeli yetişkinlerde psikolojik dayanıklılığı açıklayan ve psikolojik dayanıklılıkla ilişkili olan çeşitli etkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla, psikolojik dayanıklılıkla sosyal destek arasında öz-yeterliliğin aracı rolü incelenmiştir. Veriler, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi çerçevesinde 18 yaş ve üzeri 339 Suriyeli yetişkinden gönüllülük esasına dayanarak elde edilmiş ve analizler 339 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Connor-Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Genel Öz-Yeterlilik Ölçeği, Harvard Travma Ölçeği, Kessler 10 Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Öz-yeterliliğin, psikolojik dayanıklılık ve sosyal destek arasındaki aracı rolünün değerlendirilmesi amacıyla Paralel Çoklu Aracı Değişken Analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre, psikolojik dayanıklılık ve sosyal destek arasında öz-yeterliliğin kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur. Erkeklerin ve eğitim durumu yüksek olanların psikolojik dayanıklılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ek olarak, psikolojik dayanıklılıkta etkili olan unsurların incelenmesi amacıyla Hiyerarşik Çoklu Regresyon Analizi uygulanmıştır. Bu araştırma kapsamında psikolojik dayanıklılık için en önemli etken öz-yeterlilik olarak bulunmuştur. Bulgular, psikolojik dayanıklılığın sağlanmasında atılacak adımların tek bir etkene odaklanmak yerine çeşitli etkenlerden oluşmasının önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine different factors that are related with and affect resilience among adult Syrian refugees. Within this framework, self-efficacy's mediator role between resilience and social support was analyzed. The study was conducted with a convenience sample of 339 adult Syrians aged 18 and older who participated voluntarily. In the research, Connor-Davidson Resilience Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, General Self-Efficacy Scale, Harvard Trauma Questionnaire, Kessler 10 Scale and Personal Information Form were used to collect data. In order to evaluate the role of self-efficacy as a mediator between resilience and social support, Parallel Multiple Mediator Analysis was conducted. Results showed that self-efficacy has a partial mediator role between resilience and social support. Findings indicated that men and people who have a higher education level have higher resilience score. Furthermore, in order to identify certain factors that influence resilience, Hierarchical Regression Analysis was conducted. Within the scope of the research, the most important factor that affect resilience was found as self-efficacy. Findings demonstrated the importance of taking into consideration multiple factors instead of focusing on a single factor to promote and strengthen resilience.