Sosyal medya kullanımına ilişkin davranışların teknoloji kabul modeli bağlamında incelenmesi: Orta öğretim öğrencileri üzerine bir araştırma
Teknoloji investigation of social media use in the context of technology acceptance model: A research on secondary school students
- Tez No: 604411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Teknoloji Kabul Modeli, Mobil Uygulama Kabul Modeli, Sosyal Medya Kabul Modeli, Social Media, Technology Acceptance Model, Mobile Application Acceptance Model, Social Media Acceptance Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sosyal bir varlık olarak bireyler farklı amaçlar için farklı yöntemler ile birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. İnsanlar arasında kurulan bu iletişim çeşitliliğine bakıldığında, bu çeşitlilik teknolojinin gelişmesiyle birlikte artmaktadır. Kitle iletişim araçlarının tek yönlü iletişim akışı yeni web 2.0 teknolojisi ile çift yönlü hale gelmiştir. Sosyal ağların gelişmesi modernizmle birlikte gelişen kitle iletişim araçlarının yerini almasa da beraberce yürüteceği bir sosyal medya ortaya çıkmıştır. Yeni medya olarak da adlandırılan sosyal medya insanların iletişim ihtiyaçlarını gidererek, yeni kültürlere ulaşmalarını mı sağlayacak yoksa yüz yüze iletişimi engelleyerek insanların yakın çevrelerinden uzaklaşmalarına mı sebep olacak? Bu sorular ve tartışmalar teknolojik gelişmeler ile araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. İlk defa Davis'in (1989) çalışmaları ile başlayan Teknoloji kabul modeli sosyal medya ile ilgili bu çalışmada temel oluşturmuştur. Öncelikle sosyal medya ve teknoloji kabul modellerinin literatür de ki gelişim evreleri ele alınmıştır. II. bölümde ise Turan (2016) tarafından geliştirilen mobil uygulama kabul modeli ölçeği sosyal medya ya uyarlanarak ortaöğretimdeki öğrencilere uygulanmıştır. Son bölümde ise hipotezlerin sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a social entity, individuals communicate with each other through different methods for different purposes. When we look at this diversity of communication between people, this diversity increases with the development of technology. One-way communication flow of mass media has become bi-directional with the new web 2.0 technology. Although the development of social networks does not replace the mass media developing with modernism, a social media has emerged to be carried out together. Will social media, also called new media, meet people's communication needs, reach new cultures, or prevent people from getting away from their close environments by preventing face-to-face communication? These questions and discussions have been the focus of researchers' interest with technological advances. The Technology Acceptance Model, which started with Davis's (1989) studies for the first time, provided the basis for this study on social media. Firstly, the stages of development of social media and technology acceptance models in literature are discussed. II. In the second section, mobile application acceptance model developed by Turan (2016) was adapted to social media and applied to secondary school students. In the last section, the results of the hypotheses are evaluated.