Fetal kilo tahmininde yumuşak doku kalınlık ölçümünün kullanılması
Soft tissue thickness measurement in fetal weight estimation
- Tez No: 604506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: fetal kilo tahmini, ultrasonografi, gerçek doğum ağırlığı, yumuşak doku parametreleri, fetal weight estimation, ultrasonography, actual birth weight, soft tissue parameters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Fetusun ultrasonografik değerlendirilmesi ve fetal kilo tahmini günümüzde obstetride bir rutin haline gelmiştir. Sonografik fetal kilo tahmini ile doğum öncesi fetal kilo tahmini yapılarak doğum yönteminin belirlenmesinde temel tanı aracına dönüşmüştür. Biz de buradan yola çıkarak rutinde kullanılan fetal sonografik parametreleri dışında yumuşak doku parametrleri kullanarak fetal kilo tahmini ile yumuşak doku kalınlığı arasında korelasyonu yakalamaya çalıştık. Amacımız, preterm ve term doğumlarda doğumdan önceki 48 saat içinde fetal kilo tahmini yapılarak doğum şeklini ve ultrasonla fetal kilo tahmininin doğruluk oranını belirlemek için yeni bir formül üretilebilmesi veya yumuşak doku kalınlığının fetal kilo tahmininde yerini açıklamaktır. Gereç ve Yöntemler: Bezmialem Vakıf Universitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Temmuz 2018 ve Haziran 2019 tarihleri arasında doğum için başvurmuş 24.-42. gebelik haftasında, tekil canlı gebeliği olan toplam 231 gebenin tahmini fetal ağırlık ölçüleri doğumhanede bulunan Voluson 730 Pro marka cihaz kullanılarak ölçüldü. Ultrasonografik ölçüm yapıldıktan sonra maksimum 48 saat içinde doğuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Tahmini fetal doğum ağırlığı biparietal çap (biparietal diameter -BPD), kafa çevresi (head circumference- HC), karın çevresi (abdominal circumference -AC), femur boyu (femur length- FL) fetal biyometrik parametreleriyle Hadlock formülü kullanılarak hesaplandı, ek olarak yumuşak doku kalınlığı UK-uyluk kalınlığı, KK-kol kalınlığı, OK-omuz kalınlığı aynı seansta ölçüldü. Bulgular: Fetusların intrapartum ultrasonografi ile yapılan tahmini doğum ağırlığı ile doğumdan hemen sonra ölçülen gerçek doğum ağırlığı arasındaki farka, aynı zamanda interobserver ve intraobserver arası korelyasyona bakıldı. Fetal kilo tahmini ve doğum kilosu ile yumuşak doku parametreleri arasında korelyasyona bakıldı, omuz kalınlığı arttıkça doğum kilosunun da arttığı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kol kalınığı ile doğum kilosu arasında korelyasyon istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Uyluk kalınlığı ile doğum kilosu arasında hafif bir korelyasyon olduğu veya bu korelyasyonu iyi düzeyde yakalmak için daha çok sayda vakaya ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı. VIII Sonuç: Yumuşak doku parametreleri ile fetal kilo tahmini ve gerçek doğum kilosu arasındaki korelyasyonu etkileyen maternal – demografik ve fetal özellikler vardır. Yumuşak doku kalınlık ölçümlerinin fetal biyometriye eklenerek yapılması mevcut kullanılan Hadlock formülünden fetal kilo tahmini yapması bakımından benzerdir. Toplumumuza uygun fetal kilo tahmininde daha başarlı formüllerinin geliştirilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Fetal yumuşak doku paramterleri kullanılarak fetal kilo tahmini yapılan formüller doğum eyleminde yapılan gelişme geriliği ve fetal makrozomi gibi durumlarda kullanılması açısından ümit vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Summary Aim: Ultrasonographic evaluation and estimated birth weight of fetus has become a routine in modern-day obstetrics. Sonographic birth weight estimation before birth has become main diagnosis method to determine the method of delivery. Based on this we tried to show the correlation in between estimated birth weight and soft tissue thickness by using soft tissue parameters in addition to routine fetal sonographic parameters. The purpose of this study is to form a new formula to determine the method of delivery and accuracy rate of ultrasonographic fetal weight in preterm and term pregnancies 48 hours before weight or to show the value of soft tissue thickness in determining the fetal weight. Material and Methods: Voluson 730 Pro brand instrument was used to measure the estimated fetal weight of 231 women with 24.-42.week of singular pregnancy, who referred to Bezmialem Vakif University, Departman of Obstetrics and Gynecology in between July 2018-June 2019 for delivery. After the ultrasonographic measurements were done, women who gave birth in maximum of 48 hours were included to the study. Estimated fetal birth weight was calculated with fetal biometric parameters; biparietal diameter (BPD), head circumference (HC), abdominal circumference (AC) and femur length (FL) using Hadlock formule; in addition to this soft tissue thickness (STT) was calculated with 3 parameters; femur thickness (FT), humerus thickness (HT) and shoulder thickness (ST). Results: With intrapartum ultrasonography of fetus the difference in between estimated birth weight and real-time birthweight right after delivery were checked, as well as the correlation in between interobserver and intraobserver. The correlation in between fetal weight estimation with birth weight and soft tissue thickness were checked. Conclusion: There are maternal – demographic and fetal characteristics that affect the correlation between soft tissue parameters and fetal weight estimation and actual birth weight. Adding soft tissue thickness measurements to fetal biometrics is similar to the Hadlock formula used to estimate fetal weight. More work is needed to develop more successful formulas in predicting fetal weight to suit our society. The formulas X that estimate fetal weight using Fetal soft tissue parameters are promising for use in cases such as developmental retardation and fetal macrozomy in the act of childbirth.