Ağır ticari araçlarda kirlenme problemlerinin deneysel incelenmesi ve hava kanalı uygulaması
Experimental investigation of soiling problems on high commercial vehicles and corner vane application
- Tez No: 604592
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kir-toz yönetimi, hava kanalı, sürüş konforu, kirlenme, görüntü işleme, Water-dirt management, corner vane, driving confort, image processing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sürüş konforu bir müşteri için vazgeçilmez özelliklerden biridir. Sürüş konforunu oluşturan birçok farklı özellik bulunmaktadır. Bu özelliklerden biri ise sürüş sırasında sürücünün görüş alanının yeterli seviyede olması ve aracın uzun süre temiz kalmasıdır. Ayrıca geniş görüş alanı güvenlik açısından da çok önemlidir. Bu yüzden otomotiv firmaları her türlü hava koşulunda sürücüye sunulan maksimum görüş alanını korumaya çalışmaktadırlar. Yağmur, kar gibi sert hava koşullarında araçların ön, yan, arka cam ve aynalarında kir birikmeleri meydana gelmektedir. Bunun yanında araçların arka kısımlarında oluşan kirlenme problemleri özellikle geri görüş kameralarının efektif çalışmasını engellemektedir. Ağır ticari kamyonlarda da durum benzerdir. Çok daha kirli, tozlu ortamlarda çalışan bu araçların her türlü hava koşulunda minimum kirlenme karakteristiğine sahip olması beklenir. Ağır ticari araçlarda kir birikmesi özellikle araç yan gövde bölümünde meydana gelmektedir. Sürücü aracına binmeye çalışırken kirlenmiş kapı kolunu tutmakta ve merdivenlerden çıkarken kirli yüzeye temas etmesinden dolayı kıyafetleri kirlenmektedir. Dolayısıyla bu durum ciddi miktarda müşteri şikayetine neden olmaktadır. Bu çalışmada farklı araç marka ve modelleri için kir birikme problemlerinin kök sebepleri detaylıca incelenmiş ve çözüm yöntemleri araştırılmıştır. Bunun yanında ağır ticari araçlarda kirlenme karakterestikleri incelenmiş ve ağır ticari bir araç için kirlenmeyı engelleyici en uygun hava kanalı (corner vane) tasarımları araştırılmıştır. Hava kanalında bulunan kanatçıkların kanat açısı, kanat adedi farklı hızlarda, araç üzerinde test edilmiştir. Test yol şartlarında yapılmış ve herbir tasarım için araç yan gövde kirlenmeleri takip edilmiştir. Her bir testten sonra araç yan gövdeleri aynı mesafeden fotoğraflanmıştır. Her bir fotoğraf için“python”yazılım dili kullanılarak“image process”(görüntü işleme) işlemi yapılmıştır. Bu yöntemle her bir test sonrasında kapıda biriken kir oranı hesaplanmış ve kirlenmeyi en aza indiren hava kanalı tasarımı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Driving comfort is one of the indispensable features for a customer. There are many different features that make driving comfort. While one of these features is that the driver's field of vision is adequate while driving, the other one is that the vehicle remains clean for a long time. Also, the wide field of view is very important in terms of security. Therefore, automotive companies are trying to maintain the maximum field of vision offered to the driver in all weather conditions. In harsh weather conditions such as rain, snow, dirt accumulates in the front, side, rear window and mirrors of vehicles. Besides, contamination problems that occur in the back of the vehicles prevent the effective operation of rear-view cameras. The situation is similar for heavy commercial trucks. These vehicles, which work in much more dirty, dusty environments, are expected to have minimum contamination characteristics in all weather conditions. The accumulation of dirt at heavy commercial vehicles occurs especially in the vehicle side body. When drivers are trying to get into the vehicle, they hold the dirty door handle and as they climbs up-down during ingressing and egressing to the vehicle, their clothes become dirty due to touching the dirty surface. Therefore, this situation causes serious customer complaints. In this study, the root cause of dirt accumulation problems for different vehicle brands and models were examined in detail and the solution methods were investigated. Besides, soiling characteristics of heavy commercial vehicles were examined and the most effective corner vane design for heavy commercial vehicles was investigated. Different angle of wings, number of wings were experimented at the different velocity. The test was carried out under the road conditions and the vehicle's body side contamination was tracked for each design. After each test, the vehicle body side are photographed at the same distance.“Python”programming language was used for each photo and“image process”was performed. By using this method, the rate of dirt accumulation at the door was calculated after each test. Consequently, the most effective corner vane design is determined.