Synthesis of enzyme immobilized zeolitic imidazole frameworks and determination of kinetic parameters
Enzim immobilize edilmiş zeolitik imidazol kafes yapısının sentezi ve kinetik parametrelerin belirlenmesi
- Tez No: 604618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DURANOĞLU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal organik çerçeve, zeolitik imidazolat çerçeve, enzim immobilizasyonu, yabanturbu peroksidaz enzimi, Michaelis-Menten denklemi, Metal organic framework, zeolitic imidazolate framework, enzyme immobilization, horseradish peroxidase, Michaelis-Menten equation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Metal organik çerçevelerin (MOF) bir türü olan Zeolitik imidazol çerçeveler (ZIF), oda sıcaklığında solvotermal olmayan teknik ile başarıyla sentezlenmiştir. İlk olarak, ZIF-8 ve ZIF-90 yapıları farklı koşullar altında sentezlenmiş, X-ışını kırınımı (XRD), Çevresel Taramalı Elektron Mikroskobu (ESEM), Enerji Dağıtıcı X-Işını (EDX), Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) analizleri kullanılarak arzu edilen ZIF özellikleri için optimum koşullar belirlenmiştir. Horseradish Peroxidase (HRP) enziminin immobilizasyonundan sonra ZIF-90 ve ZIF-8 kristal yapıları korunmuştur. ZIF-90 numunelerine ZIF-8 numunelerine göre daha yüksek miktarda HRP enkapsüle edilmiştir, ayrıca ZIF-90 numuneleri için elde edilen verim daha yüksektir. HRP enkapsüle edilmiş ZIF kompozitleri, ABTS (2,2′-azino-di- (3-etilbenzotiyazolin sülfonik asit) oksidasyon reaksiyonunda kullanışmış ve kinetik açıdan incelenmiştir. Hazırlanan ZIF-90 numuneleri ile ZIF-8 numunelerine kıyasla daha yüksek reaksiyon hızı elde edilmiştir. HRP enkapsüle edilmiş ZIF-90 numunesinin enzim etkinliği, hazırlanan HRP enkapsüle edilmiş ZIF-8 numunesinden çok daha yüksektir. Ayrıca çalışmamızda hazırlanan ZIF-90 numunesi serbest HRP enzimine göre daha iyi enzim etkinliği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Zeolitic imidazole frameworks (ZIF), which are type of metal organic frameworks (MOF), were succesfully synthesized with non-solvothermal technique at room temperature. First, the ZIF-8 and ZIF-90 structures were synthesized at different conditions, X-ray diffraction (XRD), Environmental Scanning Electron Microscopy (ESEM), Energy Dispersive X-Ray (EDX), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) analyses were used in order to determine the optimum conditions for the desired ZIF characteristics. ZIF-90 and ZIF-8 crystal structures were preserved after immobilization of the Horseradish Peroxidase (HRP) enzyme. Higher amount of HRP was encapsulated into ZIF-90 samples than ZIF-8 samples, moreover, obtained yield was higher in the case of ZIF-90. HRP encapsulated ZIF composites were used for the further enzyme kinetic studies in ABTS (2,2′-azino-di-(3-ethylbenzothiazoline sulfonic acid) oxidation reaction. Compared to ZIF-8, higher reaction rate was obtained with the prepared HRP encapsulated ZIF-90 sample. Moreover, enzyme efficiency of prepared HRP encapsulated ZIF-90 sample was significantly higher than prepared HRP encapsulated ZIF-8 sample. Prepared HRP encapsulated ZIF-90 sample in our study showed better enzyme efficiency than free HRP enzyme.