Kentsel dönüşüm sürecine sürdürülebilir ve ekolojik yaklaşım; Kadıköy örneği
A sustainable and ecological approach to urban transformation process; Kadiköy case
  1. Tez No: 604622
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAKIRLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TIKANSAK KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Energy, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Yapı, Sürdürülebilirlik, Kadıköy, Kentsel Dönüşüm, Ecological Construction, Sustainable, Kadıköy, Urban Transformation Act
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, 6306 Sayılı Kanun'un yürürlülüğe girmesinden itibaren Haziran 2017 tarihine kadar, İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki yapılar; sürdürülebilir ve ekolojik açıdan ele alınmıştır. Kentsel Dönüşüm Yasası'yla birlikte mevcut yapıların yeniden üretimi söz konusu olmuştur. Ancak yapıların sadece depreme yönelik dönüşümünün yapıldığı, sürdürülebilir ve ekolojik kaygıların değil; hız ve yapı üretim ekonomisinin öncelendiği bir yapı ekosisteminin olduğu tespit edilmiştir. İlk bölümde; yapıların ekolojik üretilmemesinin dünyaya verdiği zarar ortaya konmuştur. Yapılar; dünyadaki sera gazı emisyonunun yaklaşık %40'ının sebebidir. Yapıların çevresel etkisini azaltacak şekilde üretilmesi mümkündür. Bu yasa, araştırmacı tarafından ele alınan bölgede yapıların ekolojik üretilemesi için bir fırsat olarak görülmüştür. Bu çalışmanın amacı; Kentsel Dönüşüm Süreci'ni incelemek, sürdürülebilir ve ekolojik mimarlığın bu sürece verdiği katkıyı tespit etmek ve sürecin ekolojik gelişimi için öneriler ortaya koymaktır.İkinci Bölüm'de ise dünyadaki ekolojik yapı kriterleri incelenerek Kadıköy'e uygun olan stratejiler seçilmiştir. Bu Bölüm'ün devamında Kadıköy'ün iklimsel ve coğrafi verileri gözden geçirilerek belirlenen stratejilerin uygulanması için uygun olan ekolojik yapı kriterleri belirlenerek bir tablo oluşturulmuştur. Üçüncü Bölüm'de Kadıköy'ün Kentsel Dönüşüm süreci aktarılmıştır. İlçe verilen yapı kullanım izin belgelerinin oranında örneklem belirlenerek önceki bölümlerde oluşturulan ekolojik yapı kriterleri tablosuna göre gözlemlenmiştir. Son bölümde ise saha çalışmasından elde edilen veriler yorumlanmıştır. Buna göre; seçilen yapılar arasında ekolojik yapı kriterlerine uygun olan yapı bulunamamıştır. Bunun sebepleri tartışılmış ve ileri araştırma önerileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, since the entry into force of Law no. 6306 sustainable and ecological aspects. With the Urban Transformation Law, the reproduction of the existing structures was in question. However, it is not only sustainable and ecological concerns that buildings are transformed only for earthquakes; It is determined that there is a building ecosystem where speed and structure production economy are prioritized. In the first part; The ecological failure of buildings has been shown to harm the world. Buildings; it is the cause of around 40% of the world's greenhouse gas emissions. It is possible to construct structures to reduce the environmental impact. This law was seen as an opportunity for ecological production of structures in the area considered by the researcher. The aim of this study; To examine the Urban Transformation Process, to determine the contribution of sustainable and ecological architecture to this process and to put forward proposals for the ecological development of the process. In the continuation of this section, the climatic and geographical data of Kadıköy are reviewed and a table is prepared by determining the ecological structure criteria suitable for the implementation of the strategies determined. In the third part, the urban transformation process of Kadıköy is explained. The sample was determined according to the ecological building criteria table in the previous sections. In the last section, the data obtained from the field study are interpreted. According to this; Among the selected structures, the structure that meets the ecological structure criteria could not be found. The reasons for this were discussed and advanced research proposals were put forward.