Alüminyum titanyum karbür tane küçültücülerin elementel karbon yöntemi ile üretimi ve farklı alüminyum alaşımlarında performans etkilerinin incelenmesi
Production of aluminium titanium carbide grain refiners by the addition of elemental carbon and investigation of performance effects on different aluminium alloys
  1. Tez No: 604626
  2. Yazar: ÖMER FARUK KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KERTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Al-Ti-C tane küçültücü, Alcoa Cold Finger, Aluminium, Al-Ti-C grain refiner, Alcoa Cold Finger
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tane küçültme işlemi alüminyum alaşımlarının döküm işleminde çok önemli bir rol oynamakta, üretim süreçlerinin iyileştirilmesinin yanısıra akma dayanımı, süneklik ve sertlik gibi mekanik özelliklerin geliştirilmesi açısından avantaj sağlamaktadır. Tane küçültme günümüzde çoğunlukla ergiyik içerisine master alaşım katarak heterojen çekirdeklenme yoluyla gerçekleştirilir. Bu tez çalışmasında, Al-Ti-C tane küçültücünün farklı alüminyum alaşımları üzerindeki tane küçültme etkisi incelenmiştir. İlk olarak ağırlıkça %0 ile %0,90 arasında farklı karbon oranına sahip Al-Ti-C tane küçültücüler elementel karbon ilavesi yöntemiyle üretilmiştir. Tüm numunelerde Ti oranı ağırlıkça %3 olarak sabitlenmiştir. SEM analizi tane küçültücülerde küresel yapıda TiC çekirdekleyici partiküller ve iğnemsi çözünür TiAl3 fazının oluştuğunu göstermektedir. Ardından ticari saf alüminyumda Alcoa Cold Finger yöntemi ile performans testleri yapılmıştır. En iyi tane küçültme performansı ağırlıkça %0,90 karbon oranına sahip tane küçültücü ile elde edilmiştir. Son olarak, en iyi tane küçültme performansını gösteren tane küçültücü ile AA6063 ve AA7075 alaşımları üzerinde performans testleri yapılmıştır. Sonuçlar AA6063'te %50, AA7075'te ise %30 tane küçültme sağlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The grain refinement plays a crucial role during the casting of aluminium alloys. It is beneficial both in terms of optimization of the manufacturing processes and improving mechanical properties such as yield strength, ductility and hardness. Today, grain refinement is mostly obtained through heterogeneous nucleation by forming potent nucleant particles in the melt with master alloy. This thesis investigates the grain refinement effect of Al-Ti-C refiner on different aluminium alloys. Initially, Al-Ti-C grain refiners are produced by the elemental carbon addition method with carbon weight ratio from 0% to 0.90%. For each sample, Ti weight ratio is fixed to 3%. SEM images show that potent inoculant spherical TiC particles and soluble needle-like TiAl3 phase are formed in the refiners. Then, they are tested on commercial pure aluminium with the Alcoa Cold Finger method. Best refiner is found as carbon weight ratio with 0.90%. Finally, this best refiner is tested on AA6063 and AA7075 alloys. According to the results, the grain size reduces 50% for AA6063 and 30% for AA7075.