Kurumsal mimari bakış açısıyla dijital dönüşüm: Gerçek bir uygulama
Digital transformation by enterprise architecture approach: A real implementation
- Tez No: 604703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: dijital dönüşüm, kurumsal mimari, TOGAF, BİT, AHP, TOPSIS, MOORA, digital transformation, enterprise architecture, TOGAF, ICT, AHP, TOPSIS, MOORA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kurumlar, günümüz rekabet koşullarında varlıklarını sürdürebilmeleri için her geçen gün büyük bir hızla gelişen ve değişen Bilgi ve İletişim Teknolojilerine uyum sağlamak zorundadırlar. Giderek dijitalleşen dünyada kurumlar hayatta kalabilmek için insan-iş-teknoloji süreçlerini ve uygulamalarını dijital dönüşüme adapte etmelidirler. Dijital dönüşüm süreci, kurumsal mimariyi oluşturmak ve uygulamak ile mümkündür. Kurumsal Mimari bir kurumun yapısını ve süreçlerini tanımlayan, kurumun stratejik hedeflerine ulaşmasını sağlayan, iş ve BT uyumu oluşturan, bütüncül bir çerçeve sunan ve standartları olan stratejik bir yönetim anlayışıdır. 1980'lerin sonlarına doğru ortaya çıkan bu alan için çeşitli kurumsal mimari çerçeveleri önerilmekte ve kullanılmaktadır. Bu çerçevelerden bazıları; TOGAF, Zachman Framework, FEAF, DoDAF, Gartner EA Methodology, SAP Enterprise Architecture Framework, OBASHI Business & IT Methodology and Framework gibi çerçevelerdir. Bu çalışmada bir devlet kurumunun iş süreçlerinden birinde kurumsal mimari çerçeve yönetimi uygulanmıştır. Çalışma için öncelikle ÇKKVY' den AHP, TOPSIS ve MOORA teknikleri kullanılarak belirlenen kurumsal mimari çerçeveleri arasından en iyi kurumsal mimari çerçeve olarak TOGAF seçilmiştir. TOGAF, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi Yönetişimi Süreç Modeli kapsamındaki“Talep Yönetimi”süreci ile yine aynı model kapsamındaki“Mimari Yönetimi”birleştirilerek, kurumsal mimari uygulaması oluşturulacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Kurumsal mimari ile daha efektif kurumsal ve operasyonel süreçler oluşmakta, kurum değişimlere karşı hızlı ve doğru bir şekilde yanıt vermekte, kurum hedeflerine optimum kaynak ile ulaşmakta ve kurum dijital dönüşümü hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmadan elde edilen sonuç ve faydalar, ülkemizde yeni gelişmekte olan bu alana, kamu ve özel sektöre fayda sağlayıcı ve öneri getirici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
So as to prolong their existence the institutions must adapt to the ever-progressing and changing Information and Communication Technologies, in today's competitive conditions. In an increasingly digitalized world, institutions must adapt human-work-technology processes and practices to digital transformation to survive. The process of digital transformation is possible by creating and implementing enterprise architecture. Enterprise Architecture is a strategic management approach that defines the structure and processes of an institution, enables the organization to reach its strategic goals, provides a holistic framework that creates business and IT compliance, and standards. Various enterprise architecture frameworks are suggested and used for this area that emerged in the late 1980s. TOGAF, Zachman Framework, FEAF, DoDAF, Gartner EA Methodology, SAP Enterprise Architecture Framework, OBASHI Business & IT Methodology and Framework are some of these frameworks. In this study, enterprise architecture framework management was applied in one of the business processes of a government agency. TOGAF was selected from multi criteria decision making methods as the best enterprise architecture framework among the enterprise architecture frameworks determined by using AHP, TOPSIS and MOORA techniques. TOGAF,“Demand Management”and“Architecture Management”were combined to create a enterprise architecture application within Istanbul Metropolitan Municipality Information Technology Department in the scope of Information Technology Service Management. Enterprise Architecture creates more effective corporate and operational processes, responding quickly and accurately to changes, achieving optimum targets for the organization's goals and achieving digital transformation rapidly. The results and benefits obtained from this study are beneficial and suggestive to the newly developing area in Turkey.