Using interactive video technology in corporate training
İnteraktif video teknolojisinin kurumsal eğitimde kullanımı
- Tez No: 604704
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İnteraktif Video, Kurumsal Eğitim, E-Öğrenme, Perakende, Hırsızlık, Interactive Videos, Corporate Training, E-Learning, Retail, Theft
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şirketler, dijital çağın hızlı gelişimine uyum sağlayabilmek adına kurumsal eğitimlere büyük yatırımlar yapmaktalar ve yeni teknolojileri sürekli takip etmekteler. Sosyal medya platformlarında video kullanımının artan popülaritesi ile birlikte video odaklı blogların sayısındaki artışlar artık yadsınamaz duruma gelirken kurumlar da çalışanlarını eğitmek için bu kaynaklardan faydalanmaya başladılar. Video Tabanlı Öğrenme videoların daha kısa, daha net ve ilgi çekici doğası- insanların öğrenme şeklini değiştirmesi, ilgi çekici olmasından dolayı kavramların akılda tutulmasını kolaylaştırması ve dolayısıyla çalışanların verimliliğini artırması sebebiyle hiç olmadığı kadar ivme kazanmakta. Fakat videoların statik ve dikey doğası nedeniyle video tabanlı öğrenmede ortaya çıkan sınırlamalar şirketlerin etkileşim temelli sınıf içi eğitimleri online eğitimlere dönüştürmesine engel olmaktadır. Öğrenmedeki en önemli kısım etkileşim iken, mevcut e-öğrenme yöntemlerinin çoğunda bu yoktur. İnteraktif videoda çevrimiçi içerikler değiştirilerek daha sürükleyici ve ilgi çekici hale getirilebilmekte bu da daha iyi bir standardizasyona ve geri bildirime imkân sağlamaktadır. İnteraktif video teknolojisi internet hızındaki ve multimedya teknolojilerindeki kısıtlamalardan dolayı e-öğrenme alanında son zamanlara kadar yaygın bir kullanım alanı bulamamıştı. Dolayısıyla, bu teknolojinin e-öğrenme alanındaki kullanımı ve verimliliği hakkında ne yazık ki çok fazla kaynak bulunmamaktadır. Özellikle kurumsal eğitim alanındaki kullanımı ve her iki tarafın – öğrenenin ve kurumların – fikirlerini öğrenmek adına hemen hemen hiçbir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada interaktif videoların kurumsal firma çalışanlarının iş sonuçlarına etkisi ve çalışanların öğrenme algıları üzerindeki verimliliği bir e-öğrenme temelli program kullanılarak incelenmiştir. Türkiye'deki global bir moda markasının mağazalarında çalışan 169 kişi bu çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar, etkileşimli sorular, rol canlandırma seçenekleri, karar-verme noktaları ve dış dokümanlara yapılan bağlantılar kullanılarak zenginleştirilmiş 3 adet interaktif video tabanlı eğitimden oluşan eğitim programını firmanın eğitim yönetim sistemi üzerinden tamamlamışlardır. Katılımcıların interaktif videoların öğrenme üzerindeki etkisi hakkında fikirlerinden faydalanarak ve bir algı ölçeği kullanılarak niteliksel veri toplanmış, bu teknolojinin iş odaklı çıktılar üzerindeki sonuçları hakkında fikir edinmek için de şirketin Eğitim ve Gelişim Direktörü ile bir yarı-yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Buna ek olarak izleme oranları, sorulara verilen cevaplar, ısı haritaları ve katılımcıların interaktif video izleme sürecinde almış olduğu kararlar niceliksel perspektif ile incelenmiştir. Sonuçlar katılımcıların video temelli e-öğrenme içerikleri standart ve geleneksel video temelli derslere göre daha ilgi çekici, faydalı, motive edici ve kavrayıcı bulduğunu ve bu yeni teknolojiyi daha fazla deneyimlemeye açık olduğunu göstermiştir. Şirketin mağazalarındaki operasyonlarda dikkate değer bir iyileşme görülmesi, iş odaklı çıktılar ve sistem analizleri de bu bulguları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Companies are investing heavily in corporate training and eyeing new technologies to be able to align with the rapid development of the digital era. The popularity of videos on social media or vlogging platforms cannot be overemphasized, and even corporates are leveraging on using them for educating their employees. Video-based learning is gaining momentum like never before and what makes it trendy is its shorter, crisper, and engaging nature – changing the way people learn. It also improves the retention of concepts due to their appeal and in turn improves employee productivity. However, the limitations of video-based learning prevent corporates from replacing their interaction-based, in-class trainings due to the static and vertical nature of videos. The most important part of learning is interaction, while most of the current e-learning methods lack it. Interactive video is changing online content, making it more immersive and engaging. At the same time, it allows for greater standardization and better feedback. Interactive video technology has not been widely used in e-learning until recently due to the limitations of network bandwidth and multimedia technology. Thus, there are unfortunately not many resources about its effectiveness in the e-learning field and there has not been too much research done about its usage and effectiveness in the corporate training field to learn about both learners' and corporates' opinions. In this study, the effectiveness of interactive videos on learners' work-related outcomes and their perceptions of their learning were examined in an e-learning based training program. The participants of the study were 169 store employees of a global fashion retailer based in Turkey. They completed a training program through their corporate learning management system that consisted of three interactive video-based learning contents with specific interactions such as interactive questions, external links to the relevant documents, role-play options, and decision-making points designed to enrich their interactions. Qualitative data were collected from participants' opinions about the effect of interactive videos on their learning by a perception scale and a semi-structured interview with the Head of Learning and Development of the company to learn about the results on work-related outcomes. In addition to that, the analysis, including watch rates, answers to questions, heatmaps, and decisions made by the participants in the videos were examined from a quantitative perspective. The results showed that participants found interactive video-based e-learning programs more engaging, helpful, motivating, and insightful in comparison with standard video-based courses and they were open to experience this new technology more. Work-related outcomes and system analysis support their perceptions since the company has seen an important upswing in their operations within the stores.