Râmehürmüzî'nin hayatı ve hadisçiliği
Râmehürmüzî: His life and the role in history of hadith
  1. Tez No: 604760
  2. Yazar: MEHMET MARANGOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Râmehürmüzî, Hadîs usûlü, el-Muhaddisü‟l-fâsıl, Kitabu Emsâli‟l-hadîs, hadîs, Râmehürmüzî, Hadith procedure, el-Muhaddisu‟l-fâsil, Kitabu Emsâli‟l-hadith, hadith
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Râmehürmüzî‟nin Hayatı ve Hadîsçiliği" adını verdiğimiz bu çalıĢmada, Râmehürmüzî‟nin (ö. 360/971) telif ettiği el-Muhaddisü‟l-fâsıl beyne‟r-râvî ve‟l-vâ‟î ve Kitâbü Emsâli‟l-hadîs adlı eserleri bağlamında hadîsçiliği incelenmiĢtir. el-Muhaddisü‟l-fâsıl günümüze ulaĢan ilk müstakil hadîs usûlü eseridir. Zira müellif kendisinden önceki eserlerde dağınık halde bulunan hadîs usûlü kaidelerini bu eserinde toplamıĢtır. Ancak eserde hadîs usûlü konularının tamamı yer almamaktadır. Râmehürmüzî‟nin eseri telif amaçlarından birinin ehl-i hadîse yöneltilen eleĢtirilere cevap vermek olduğu anlaĢılmaktadır. Müellif, eserini âyet, hadîs, sahabe kavli, yaĢadığı dönemin âlimlerin sözleri ve Ģiirlerden temellendirerek hazırlamıĢtır. Musannif, mütekaddimûn dönemi hadîs usûlü eserlerinde görüldüğü gibi bütün bilgileri hadîs rivâyeti gibi isnâdlı olarak kaydetmiĢtir. Müellifin diğer eseri Kitâbü Emsâli‟l-hadîs ise emsâlü‟l-hadîs alanında telif edilen ve sadece hadîsleri ihtiva etmesi sebebiyle benzerleri arasında önemli yere sahip olan bir eserdir.
Özet (Çeviri)
In this work called“ The life and Hadith Works of Râmehurmuzi ”Ramehurmuzi‟s (d. 360/971) works on hadiths are examined in the context of his copyrighted works named al Muhaddisu‟l-fâsil beyne‟r-râvî ve‟l-vâ‟î and Kitâbü Emsâli‟l-hadith. Al Muhaddisu‟l-fâsil is the first independent Hadith-style work to reach our day. Because the writer, in this work, collected the rules of the Hadith procedure which were scattered in the works before him. However, the work does not include all the issues of the Hadith procedure. It is understood that one of the purposes of copyright in Ramehurmuzi's work is to respond to criticism directed at ahl al-hadith. The author prepared his work based on verses, Hadith, Sahaba sayings, the words and poems of the scholars of the period in which he lived. The author recorded all the information as attributed as Hadith narrations, as seen in the Hadith style works of the mütekaddimûn ( people who came before) period. The author's other work, Kitâbü Emsâli‟l-hadith is a work that is copyrighted in the“emsâlü‟l hadiths”area and has an important place among the like because it contains only hadiths.