Türkiye'de hahambaşılık: Tarihi, kurumsal yapısı, önemi ve işlevi
Rabbinite in Turkey: Its history, institutional structure, its importance and function
  1. Tez No: 604898
  2. Yazar: ESRA POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudiler, Yahudi Cemaati, Hahambaşı, Hahambaşılık, Türk Yahudileri, Jewishs, Jewish Community, Rabbi, Chief Rabbinate, Turkish Jewry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Yahudiler nerede yaşarsa yaşasın, bir cemaat yapısı içerisinde organize olmuşlardır. Burada ele aldığımız haliyle Yahudiler Anadolu'da çok uzun bir tarihe sahiptirler. Söz konusu cemaat yapılanması zamanla kurumsallaşmaya doğru gitmiştir. Kurumsallaşma süreci Osmanlı dönemine denk gelmiştir. Ayrıca bu dönemde resmi bir hüviyet elde etmiştir. Hahamhane veya Hahambaşılık Kurumu adı altında örgütlenmiş olan Yahudi cemaati, Cumhuriyet'inkurulmasıyla hukuki dayanağını kaybetmiştir. Kurumun başındaki Hahambaşıda bir ruhani lider olarak görevini yerine getirmeye başlamıştır. Bu çalışmada cumhuriyet öncesi ve sonrasında Hahambaşılık Kurumu/Vakfı ve ona bağlı alt kurumların tarihselgelişim süreci ve işlevlerianlatılmıştır. Ayrıca Hahambaşılık Kurumu'na bağlı kimselerin de bu süre boyunca yaşadıkları objektif bir bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır.Böylelikle Hahambaşılık Kurumu'nun Cumhuriyet'ten sonra uğramış olduğu yapısal değişimin ortaya konulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wherever Jews live, they have been organized into a community structure. As we have discussed here, Jews have a very long history in Anatolia. The structure of the said congregation has gone towards institutionalization over time. The institutionalization process coincided with the Ottoman period. It has also gained an official identity during this period. The Jewish community, which was organized under the name of the Rabbinnate or Rabbinical Institution, lost its legal basis with the establishment of the Republic. The chief rabbi of the institution has also begun to perform his duties as a spiritual leader. In this study, the process of historical development and functions of the Rabbinical institution/Foundation and its subordinate institutions before and after the Republic was explained. In addition, it has been tried to take an objective view of the lives of the people connected to the Rabbinical institution during this time. Thus, it is aimed to reveal the structural change that the Rabbinical institution has undergone after the Republic.