Collaboration between architects and civil engineers: Case study of Morocco
Mimar ve inşaat mühendisi arasindaki iş birliği:Fas örnek incelemesi
  1. Tez No: 605035
  2. Yazar: ISMAIL BAHRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK ELİF SOMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, İnşaat, İş Birliği, Tasarım, Yapı, Architecture, Civil Engineering, Construction, Collaboration, Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüz inşaat sektöründe, tek bir sorumlu vasıtası ile tasarım ve inşaat süreçlerini yürütmek mümkün değildir. Mimar ve inşaat mühendisleri inşaat sektöründe teknik ayrıntıların yanı sıra yapıların dış görünümlerini ve kimliklerini tanımlayan kilit oyuncular arasında yer almaktadırlar. Ekip lideri olarak mimarlar, tasarımın erken aşamalarında teknik sorunları göz önünde bulundurmalı, danışmanlarla iletişim kurmalı ve teknik önerileri genel tasarıma entegre edebilmelidirler.Tasarım aşamalarında bu aktörler arasında oluşan teknik iletişim eksikliği ve verimsiz iş birliği en başarılı sonuçlara ulaşılmasını engelleyebilir.Tasarım süreçlerinde, yapısal sistem ve mimari form arasında hem görsel hem de teknik uyumun elde edilebilmesi için mimar ve inşaat mühendislerinin etkin bir iş birliği içerisinde hareket etmeleri çok önemlidir. İyi bir iş birliği hem mimari tasarım hem de uygulama kalitesini yükseltecek, tasarım yaklaşımlarında mimarlara daha fazla özgürlük verirken inşaat mühendislerine de uygulama aşamalarında kolaylık sağlayacaktır. Bu durumu geliştirmeye ve kolaylaştırmaya yönelik çözümler oluşturmak adına mimarlar ve inşaat mühendisleri arasındaki iş birliği sürecini ele almak bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu husus eğitim ve uygulama alanlarında da özellikle dikkate alınmalıdır. Mimar ve inşaat mühendislerinin birbirlerinin meslekleri ve uygulamadaki tasarım süreçleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri dahi daha iyi bir iş birliği ve teknik iletişime yönelik önemli bir araç haline gelebilir. Son dönemde sektörde ve eğitim çalışmalarında görsel bir iletişim zeminini oluşturarak teknik alanda iş birliğini daha kolay ve zahmetsiz bir hale getirebilmek için çalışmalar mevcuttur. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) olarak da adlandırılan, inşaat Sektörünün evrimi için oldukça sağlam ve somut bir zemin olabilecek, bilgisayar destekli bu tasarım programları konusunda birçok akademisyen ve sektör çalışanı profesyonel çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's construction sector, it is not possible to carry out design and construction processes by a simple constructor. In AEC industry, architects and civil engineers are one of the key players defining not only the technicalities of construction but also the outer shape and the identity of buildings. Architects as a team leader should be able to consider technical issues in early stages of design, communicate with consultants and integrate technical recommendations in the overall design. Lack of collaboration and technical communication in design phases between these actors' may keep the results from reaching its best picture. Therefore, while designing, effective collaboration of architects and civil engineers is important in order to create a visual and technical harmony between the structural system and the architectural form. Good cooperation is significant in terms of increasing the quality of both architectural design and implementation. It could give the architects a sense of freedom in design approaches and simplify application-planning processes for civil engineers. It has become a necessity to consider the cooperation process between architects and civil engineers in order to develop solutions to improve and facilitate this situation. This should also be taken into account in the areas of education and practice. Even the fact that architects and civil engineers can learn more about each other's professions and design processes in practice can become an important tool for better cooperation and technical communication. Recently, there are studies in order to make cooperation in the technical field easier and effortless by creating a visual communication ground in the sector and in the educational studies. Many academicians and industry employees carry out professional studies on computer-aided design programs, which can be a very solid and concrete basis for the evolution of the construction sector, also called Building Information Modeling (BIM).