Software quality metrics: A systematic literature review
Yazılım kalite metrikleri:sistematik literatür incelemesi
  1. Tez No: 605046
  2. Yazar: FATIMA NUR ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: yazılım kalitesi, ölçütler, ölçümler, sistematik haritalama, sistematik literatür incelemesi, software quality, metric, measurement, systematic mapping, systematic literature review
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bağlam: Piyasada rekabet arttıkça, ürünün kalitesi, ürünü rekabet yarışında öne çıkaran bir unsur haline gelmiştir. Yazılım sektöründe kalite açısından mevcut durumun tespitinin yapılarak sürekli iyileştirme sağlanması için yazılım kalite metriklerinin tanımlanması ve takibi hususu daha önemli bir hal almıştır. Tom DeMarco' nun ifade ettiği ve ayrıca birçok uluslararası standardın ve modellerin de vurguladığı gibi“Ölçmediğimiz bir şeyi kontrol edemeyiz ve iyileştiremeyiz”. Bu ilke söz ile yola çıktığımız tez çalışmamızda son on yılda yayınlanan makale ve konferans bildirilerindeki başlık ve öz kısımlarında ana odak noktası yazılım kalite metrikleri olanlar analiz edilmiştir. Amaç: Literatür taraması sonucunda herhangi bir yazılım kalitesi ölçütlerini sınıflandırma çalışmasına rastlanmamıştır. Bu nedenle yazılım kalitesi ölçütleri alanındaki güncel çalışmaların belirlenmesi, analiz edilmesi, mevcut durumun haritalanması ve gelecek çalışma alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, son 10 yılda (2009-2019) yayınlanan yazılım kalitesi ölçütleriyle ilgili makaleleri ve konferans bildirilerini sınıflandırmak ve böylelikle makale ve konferans bildirilerinde yazarlarının perspektifine dayanarak yazılım kalitesi ölçütlerinin aktif alanlarını analiz etmek ve ayrıca yazılım mühendisliği sektöründe yazılım kalitesi ölçütlerinin olgunluk düzeyini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Bu tez çalışmasında hazırlanma, yayınlanma ve literatür havuzuna katılma hızı kitaplara göre daha yüksek olan makale ve konferans bildirilerinden oluşan doküman seti temel alınmıştır. Bunlardan başlık ve öz kısmında yazılım kalite metrikleri konusu çalışanlar seçim kriterlerine göre incelenerek öncelikle“sistematik haritalama”çalışması yapılmıştır. Ardından bu alandaki mevcut bilgi olgunluğunu ve açık noktaları tespit hedefi ile ilişkili görülen dört adet araştırma sorusu tanımlanmıştır. Bu araştırma sorularına cevap bulmak için doküman setindeki bilgiler sentezlenerek“sistematik literatür incelemesi”gerçekleştirilmiştir. Çıktılar: Bu tez kapsamında gerçekleştirilen SLR çalışması sonucunda çıkan veriler genel erişime açık olacak şekilde web üzerinden paylaşılmıştır. Sistematik literatür taraması yöntemi 2009-2019 yılları arasında yayınlanan 70 adet makale ve konferans bildirisinde uygulanmıştır. Çıktılar grafikler ve açıklamalar yoluyla verilmiş olup sonucun kolaylıkla görülmesi ve analiz edilebilmesi için zihin haritalama yöntemi ile sonuçlar kategorize edilerek sunulmuştur. Çalışmanın başlıca diğer başlıca çıktıları: 1) 2009-2019 yılları arasındaki eğilim haritası, 2) Bu alanda gelişmeye açık olduğu belirlenen hususlar, 3) Yazılım Kalite Metrikleri ve ölçüm araçları hakkında oluşan bilgi birikimi, 4) Uluslararası alanda geçerli olan kalite modelleri ile bildiriler ve makaleler arasındaki uyum durumu Sonuçlar: Yazılım kalite metrikleri konusunda yazılım mühendisliği sektöründeki eğilimler ve geliştirmeye açık alanlar sunulmuştur. Elde edilen bilgi ve bulgular bu alandaki gelişime katkı sağlamak isteyen araştırmacıların çalışmalarına girdi teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
Context: Within the current competitive world we inhabit, producing quality products has become a prominent factor that warrants the enduring success of competitors in business. Along with it, defining and following the software quality metrics to be used in the detection of the current quality situation, and hence maintaining the continuous improvement of systems within the software industry, gained tremendous importance. Many international standards and models focusing on this need would definitely agree with Tom DeMarco, who stated that“we cannot control and improve something that we haven't measured”. Deriving from this motto, this thesis sets out to analyze a specific set of articles and conference papers published in last ten years, which specifically focus on software quality metrics as indicated in their titles and abstract sections. Goal: In the initial literature review conducted for this study, any classification of software quality criteria was not encountered. For this reason, it was necessary to investigate the current studies in the field of software quality criteria, which would allow for the analysis of the current situation as well as enabling us to make predictions regarding the future research areas. For this aim, this study classifies software quality metrics related articles and conference papers published in the last 10 years (2009-2019) with the aim of both analyzing the active research areas of software quality metrics and at the same time revealing the maturity level of software quality metric in the software engineering sector. Method: This thesis is based on a set of documents consisting of articles and conference papers, since their preparation and publication takes less time in comparison to the books. The title and abstract parts of the articles and conference papers, which focus on software quality metrics/measurement, were examined according to the selection criteria and a systematic mapping study was conducted. As a result of this initial classification, four ensuing research questions, which are related to the objective of determining the maturity and gap analysis of the information in this area, are identified. In order to produce valid answers to these research questions, information on the document set was synthesized and“systematic literature review”was carried out. Outputs: A list of articles and conference papers this study focuses on were published between 2009 and 2019, and they are publicly accessible on the web. Systematic literature review method was applied in total to 70 articles and conference papers. Main outputs of the study are presented through graphics and explanations, and in order to facilitate understanding, the results are categorized through mind mapping method. Other outputs of this thesis are as follows: 1) Trend map between the years 2009 and 2019, 2) Issues determined to be open to development in this area, 3) Knowledge about the software quality metrics and measurement tools, 4) Compliance status between conference papers and articles and internationally valid quality models. Results: Trends regarding improvement in the software engineering sector are presented on software quality metrics. The results and findings obtained from this study may thus serve as input to the studies of the future researchers who aim to contribute to the development in this field.