Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumuna Türk siyasetçilerin gösterdiği tepkilerin gazetelerdeki sunumu
- Tez No: 605204
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN GÖKDAĞ, PROF. DR. JALE SARMAŞIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KÖSE ÖZELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kürt Bölgesel Yönetimi, Referandum, çerçeveleme kuramı, Türk siyasetçiler, Kurdish Regional Government, Referendum, framing theory, Turkish politicians
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Özellikle son 20 -25 yıldır yoğun silahlı çatışmaların, iç savaşın, uluslararası müdahalelerin etkisi altında olan Ortadoğu Coğrafyasında; Irak -özellikle 2001 sonrasında- toprak bütünlüğünü koruma ve muhafaza etme noktasında çeşitli sorunlarla baş etmeye çalışmaktadır. Irak toprakları içerisinde 5 milyondan fazla nüfusa sahip olan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi; resmi herhangi bir diplomatik destek almadan, sınırları içerisinde yaşayan halkların bağımsızlığı isteği ile 25 Eylül 2017 tarihinde referanduma gitmiştir. Bu gelişme; başta ABD olmak üzere birçok ülke ve özellikle Türkiye tarafından büyük tepkilerle karşılanmıştır. Türkiye; referanduma verdiği sert tepkileri, kendi sınırları için tehdit oluşturacak, Irak ve Suriye merkezli oluşumların meşrulaştırılmasının önüne geçmek ve bölgede yaşayan, aynı etnik kökene sahip olan Türkmenlerin ve Arapların haklarını savunma temeline dayandırmıştır. Yukarıdaki bağlamda; bu araştırma ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Binali Yıldırım ile muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, referandum öncesi ve sonrasındaki tepkilerinin gazetelerde nasıl sunulduğu değerlendirilmiştir. Araştırma hükümete yakın çizgide olduğu varsayılan Türkiye Gazetesi, muhalif olduğu varsayılan Cumhuriyet Gazetesi ile tarafsız konumda olduğu varsayılan Hürriyet Gazetesi üzerinde yapılmıştır. Bu gazetelerin; 15 Eylül – 5 Ekim 2017 tarihleri arasında, anılan siyasilerin Kuzey Irak Kürt Bölgesi referandumuyla ilgili beyanatlarını nasıl çerçeveledikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Especially in the Middle East Geography, which has been under the influence of intense military conflicts, civil wars and international interventions for the last 20-25 years, Iraq has emerged as a country experiencing problems in protecting and preserving the territorial integrity after 2001. The Northern Iraq Regional Kurdish Administration, which has a population of more than 5 million people in the Iraqi territory, went on a referendum on September 25, 2017 to demand independence without any official diplomatic support, as the people living within their borders wanted to determine their own destiny. This development of freedom of establishment and especially who want to democratization and many countries including the US in particular has been met with great response by Turkey. response that was given by Turkey to constitute a threat to the borders literally, to avoid the Iraq and Syria-based justification for the formation and living in the area, which has the same ethnic Turkmen is observed from the responses that defend their rights. In this context, the survey was conducted with the participation of President Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey Binali Yıldırım, the spokesman and officials of the ruling Justice and Development Party and the opposition parties of the Republican People's Party Chairman Kemal Kılıçdaroğlu and the Nationalist Movement Party Chairman Devlet Bahçeli the reaction of the reactions to the newspapers has been evaluated. Newspapers close to the government of Turkey Research is progressing in line default, the opposition assumed to be in default with the Cumhuriyet newspaper Hurriyet that the neutral position of 15 September - covers news in the history of October 5, 2017.