Parkinson hastalarında kinezyolojik bant uygulamasının yutma fonksiyonu üzerine olan etkinliğinin incelenmesi
The influence of kinesiologic tape on swallowing function in patients with parkinson's disease
- Tez No: 605339
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYŞE KARADUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: elektromiyografi, kinezyo bant, parkinson hastalığı, yutma, electromyography, kinesio tape, parkinson's disease, swallowing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma; Parkinson'lularda kinezyolojik bandın (KT) yutma frekansı, yutma elektrofizyolojisi ve yutmaya bağlı yaşam kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya, KT uygulanmak üzere 65 yaş ve üstündeki, yutma güçlüğü şikayeti olmayan, Hoehn-Yahr'a göre I-III arasındaki Parkinson Hastalığı tanılı bireyler (n=18, 73,06±7,53 yaş) ile KT uygulanan (n=15, 69,47±5,74 yaş) ve uygulanmayan (n=15, 70,53±5,64) sağlıklı yaşlı bireyler dahil edildi. Tüm katılımcılara Tek Lokma Analizi (TLA), Disfaji Limiti (DL) ve Ardışık Su Yutma (ASY) testlerinden oluşan yüzeyel elektromiyografik (EMG) yutma değerlendirmesi yapıldı. Bu değerlendirmelerin yanısıra yutma frekans ölçümü, Türkçe-Yeme Değerlendirme Aracı (T-EAT-10), Mini Nütrisyonel Test (MNT) ve TürkçeYutmaya Bağlı Yaşam Kalitesi Anketi (T-SWAL-QOL)'nden oluşan diğer ölçümler uygulandı. İlk değerlendirmelerden sonra 6 hafta boyunca, haftada 3 kez olmak üzere laringeal bölgeye fasilitasyon amaçlı KT uygulanan PH grubu ve sağlıklı yaşlı grup; sürecin sonunda tekrar değerlendirildi. DL testine göre Parkinson'lu bireylerin %38,9'unda yutma patolojikti. PH tanılı grup sağlıklı yaşlılarla karşılaştırıldığında laringeal yer değiştirme (LRY) ve submental EMG toplam (SM-EMG) sürelerinin uzadığı görüldü (p1=0,008) (p2=0,007). Ayrıca ASY testine ait 100 ml su yutma ve 100 ml suyu içerken yutma apne süreleri de anlamlı olarak uzundu (p1=0,002) (p2=0,008), T-EAT-10 skorları daha kötüydü (p=0,030). KT sonrasında Parkinson'lu bireylerin LRY ve SM-EMG toplam sürelerinin kısaldığı/iyileştiği görüldü (p1=0,013) (p2=0,011). KT uygulandıktan sonraki 1. saatte ölçülen yutma frekansı artarken (p=0,00), 6. haftanın sonunda KT çıkarıldıktan sonra tekrar azaldı (p=0,00). KT Parkinson'lularda MNT ve T-SWAL-QOL skorlarında değişiklik sağlamazken (p1=0,163) (p2=0,244) T-EAT-10 sonuçları (p=0,010) iyileşme gösterdi. Sonuç olarak; KT'nin yutmayla ilişkili bazı elektrofizyolojik ölçümleri ve yutma frekansını iyileştirdiği görülmekle birlikte etkinliğin kalıcı olması için kanıta dayalı yöntemlerle birlikte kullanımı ve doğru vaka seçiminin gerekli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of kinesiologic tape (KT) on swallowing frequency, swallowing electrophysiology and swallowing related quality of life in patients with Parkinson's Diesase (PD). The study included 65 years and older Parkinsonian people (n=18, 73.06±7.53 age), Hoehn&Yahr I-III, who had no complaints of swallowing. Also healthy elderly subjects who underwent KT (n=15, 69.47±5.74 age) and without KT (n=15, 70.53±5.64) were included. All participants exposed to superficial electromyographic (EMG) swallowing evaluation procedure including Single Bolus Analysis (SBA), Dysphagia Limit (DL) and Sequential Water Swallowing (SWS) tests. Besides, frequency of swallowing, the Turkish-Eating Assessment Tool (T-EAT-10), the Mini Nutritional Assessment (MNA) and the Turkish-Swallowing-Related Quality of Life Questionnaire (TSWAL-QOL) were applied. After initial evaluation; KT applied to the laryngeal region for 6 weeks, 3 times a week, to the patients with PD and healthy elderly group. They were re-evaluated at the end of the process. According to the DL test; %38.9 of Parkinsonian subjects were dysphagic. Laryngeal displacement (LDP) and submental EMG (SM-EMG) total durations were prolonged when compared with healthy elderly (p1=0.008) (p2=0.007). In addition; 100 ml water swallow and related apnea period duration were significantly prolonged (p1=0.002) (p2=0.008), T-EAT10 scores were worse (p=0,030). It was seen that LDP and total duration of SMEMG shortened/improved in Parkinsonians after KT (p1=0.013) (p2=0.011). Swallowing frequency rate increased at 1 hour after KT (p=0.00) however it decreased after removal at the end of the 6th week (p=0.00). There wasn't any change in MNT and T-SWAL-QOL scores (p1=0.163) (p2=0.244); nevertheless TEAT-10 scores showed improvement (p=0.010). As a conclusion; although KT seems to improve some swallowing-related electrophysiological measurements and swallowing frequency, we think that the use of evidence-based methods and correct case selection are necessary for the effectiveness to be permanent.