Manas Destanı'nın Sagımbay Orozbak Uulu Varyantı'ndaki mitolojik öğeler
Mythological elements in the Sagımbay Orozbakov Variant of the Manas Epic
  1. Tez No: 605557
  2. Yazar: HİLAL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Manas Destanı, Sagımbay Orozbak Uulu Varyantı, Mitoloji, Manas Epic, Sagımbay Orozbak Uulu Variant, Mythology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mitolojik inançlar bir milletin asli karakterini teşkil eder. Bir milletin mitolojik kültürü; o kültüre ait değer yargılarını, dini tecrübelerini, davranış modellerini, ahlaki derslerini bize gösterir. Mitoloji insan yaşamının temelinden beslenen olağanüstülüklerden oluşur. Bu bakımından mitlerin gerçek olduğuna inanılır. Sagımbay Orozbak Uulu da içinden çıktığı toplumun inanç unsurlarını destanda en iyi şekilde yansıtmıştır. Bu çalışmada Manas Destanı'nın Sagımbay Orozbak Uulu Varyantı'nda mitolojik unsurların ne ölçüde kullanıldığı incelenmiştir.Çalışmamız giriş dahil yedi bölümden oluşmuştur. Girişte destan ve Manas Destanı hakkında bilgi verilmiştir. Manas Destanı üzerinde çalışan bilim adamlarının çalışmalarına yer verilmiştir. Destancının (Sagımbay Orozbak Uulu) hayatı anlatılmıştır.Sonra mitolojik unsurlar ve kullanımları ele alınmış ve bu unsurların kapsamı açıklanmıstır. Sırasıyla göksel, yer altı ve yer ile ilgili iyelerden bahsedilmistir. Hayvanlar ile ilgili iyeler gruplandırıp açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak inanmalar adlı bölümde destanda geçen farklı mitolojik tipler tespit edilmiştir. Bu tiplerin özelliklerine temas edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mythological beliefs constitute the essential character of a nation. Mythological culture of a nation; cultural values, religious experiences, behavioral models, and ethical lessons. Mythology is made up of extraordinary powers that feed on the basis of human life. In this respect, myths are believed to be real. Sagımbay Orozbak Uulu reflected the belief elements of the community that he had from his house in the best way. In this study, the extent to which the mythological elements were used in the Sagımbay Orozbak Ulu Variant of Manas Epic was examined.In the introduction, information about the epic and the Manas epic was given. The work of scientists working on the Manas Epic was included. Destancının (Sagımbay Orozbak Uulu) life was told. Then the mythological elements and their use were discussed and the scope of these elements was explained. In turn, he referred to celestial, underground, and ground-related items. Later, animal related items were grouped and tried to be explained. Finally, in the section of beliefs, we have identified the different mythological types that led to the destiny. Attempts were made to contact the specifications of these types.