Uluslararası politika kuramlarında politik psikoloji Vladimir Putin örneği
Political psychology in the international politics theories: The example of the Vladimir Putin
  1. Tez No: 605558
  2. Yazar: MERVE SERBEST
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Psikoloji, Liderlik, Uluslararası İlişkiler, Politika Kuramları, Putin, Rusya, Political Psychology, Leadership, İnternational Relations, Political Theories, Putin, Russia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Politik psikoloji, sadece psikoloji ve siyaset bilimi alanlarının değil oldukça yeni bir çalışma alanı olarak uluslararası ilişkilerin de en yeni ve en gözde konularından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Politik dünyanın özellikle son elli yıl içerisinde yaşamış olduğu değişim ve dönüşüm göz önüne alındığında, uluslararası alanda meydana gelen gelişmeleri analiz edebilmek için yeni bilim dallarına olan ihtiyaç oldukça açıktır. İşte politik psikoloji uluslararası politikanın konusu içerisinde yer alan olayları, bunların altında yatan psikolojik sebeplerle birlikte açıklamaya çalışan bir bilim dalı niteliği taşımaktadır. Politik psikoloji başta ülkelerin kendi içinde yaşamış oldukları siyasal toplumsallaşma süreci, kitle ve kamuoyu oluşumu, propaganda ve etkileri, seçim dönemi, liderlik ve liderin toplum üzerindeki etkisi ile yaptırım gücü olmak üzere uluslararası alanda savaş ve barış ortamlarının sebebi olan milliyetçilik, ırkçılık ve terörizm gibi konuları psikolojik nedenleriyle birlikte incelemektedir. Bu noktada liderlik konusu politik psikolojinin kilit noktasını oluşturmaktadır. Bir ülkenin sadece iç politikalarından değil dış politikada temsilinden ve diğer ülkelerle olan ilişkilerinden de sorumlu bir lider, uluslararası ilişkilerin temel taşını meydana getirmektedir. Bu açıdan“liderlik”konusunu kapsayan bir toplumun lider seçiminde etkili olan faktörler, liderin kişiliği ve nasıl bir lider olduğu, topluma ve uluslararası alana olan etkisi, içinde psikolojik faktörler barındırması nedeniyle bu tezin çıkış noktasını oluşturmuştur. Rus lider Vladimir Putin'in başkan olduğu dönemden bu yana Rusya üzerindeki büyük etkileri, Rus toplumu tarafından“Rusya'nın kurtarıcısı”olarak nitelendirilmesi ve uluslararası alanda çizmiş olduğu güçlü lider portresi uluslararası ilişkilerin konusu olmasının yanında psikolojik faktörlerin de birer yansımasını oluşturmaktadır. Bu nedenle bu tez politik psikoloji kapsamında Putin'in liderlik analizini yapmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Political Psychology has been occured not only in the field of psychology and political sciences but also being an early branch of science, as one of the most quietly preferred and newest subjects of study. Especially, considering the change and the transformation in the last fifty years, it is quietly clear that political world needs new branches of science in order to analyse the developments which is occured in the international field. To sum up, political psychology has carried the quality of a branch of science that tries to explain the circumstances which takes place in the the subjects of international politics. Political psychology examines such issues with their reasons; the process of social politization which has been experienced by the countries themselves; the formation of the masses and public opinions; propagation and its effects; electoral period; leadership and leaders' effects on the society and their sanction power. In addition, it also examines the issues such as nationalismi racism and terrorism, with their reasons. At that point, the matter of leadership forms the key point of the political psychology. A leader who is not only responsible for the domestic policy of a country but also its representation on the foreign policy; and also who is responsible for the relationships with the other countrys, creates a key stone at the international relationships.In that respect, the factors which includes the matter of leadership and which is effected on the election of the leader by the society, creates the starting poin of this thesis as it includes psychology factors about the personality of the leader and his or her effect on the society.From the period of the Russian Leader Vladimir Putin who becomes the president of Russia, consideration of his great effect on Russian society and his qualification as the“Saviour of Russia”and his image as a great leader in the world proves that it is not only the subject of international relationships but also the reflection of the psychological factors.For that reason, this thesis analyses the leadership pf Vladimir Putin in terms of political psychology.