Bursa'da yaşayan Ahıska Türklerinde dini yaşantı ve din eğitimi
Religious life and religious education of Ahiskan Turkishes who are living in Bursa
- Tez No: 605750
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ahıska, Bursa, Ahıska Türkleri, Din, Eğitim ve Din Eğitimi, Ahiska, Bursa, Ahiska Turks, Religion and Religious Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Ahıska'nın ve Ahıska Türklerinin tarihi ve geçmişten günümüze gelen süreçleri de araştırılmıştır. Bunun yanı sıra Ahıska Türklerinin 1944 Orta Asya'ya sürgün edilmesi, Ahıska'nın ele geçirilmesi, Ahıska Türklerinin Fergana bölgesinde yaşadıkları sıkıntılar ele alınmıştır. Ayrıca Bursa'da yaşayan Ahıska Türklerinin yerleşim bölgesi, nüfusları, Bursa'daki Ahıska Türklerinin sosyal ve kültürel yapısı incelenmiştir. Yine dünyada ve Bursa'da yaşayan Ahıska Türklerinin dini eğitim ve dini hayatları yani; sünnet merasimi, ölüm ve yas merasimi, millî giyim stili, millî mutfak zenginliği, folklor- dualar, şiirler ve atasözleri ele alınmıştır. Bursa'da Ahıska Türklerinde ailede din eğitimi, cami ve mescitlerde (Bursa ili örneği) din eğitimi, medya iletişim araçları ve din eğitimi ve Bursa Ahıska Türklerinde ahlak, Bursa Ahıska Türklerinde inanç ve Bursa Ahıska Türklerinde ibadet konuları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the history of the Ahiska and Meskhetian Turks and the processes from past to present are also investigated. Besides, the exile of Meskhetian Turks to Central Asia in 1944, the seizure of Ahiska and the problems of Meskhetian Turks in Ferghana region were discussed. In addition, the population of Ahiska Turks living in Bursa, their population, social and cultural structure of the Ahiska Turks in Bursa were examined. The religious education and religious life of the Ahiska Turks living in the world and Bursa; circumcision, death and mourning, national dress style, national culinary richness, folklore-prayers, poems and proverbs. Religious education in the family of Ahıska Turks in Bursa, mosques and masjids (the example of Bursa province) religious education, media communication tools and religious education and morality in Bursa Ahıska Turks, belief in Bursa Ahıska Turks and worship in Bursa Ahıska Turks were investigated.