Santral sinir sistemi tümörlerinde proliferasyon markeri: PCNA ve Ki-67'nin tümör tipi ve histolojik grade ile korelasyonu
  1. Tez No: 60590
  2. Yazar: FAZİLET KAYASELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ZORLUDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Central nervous system tumors, proliferative activity, grade, Kİ-67.PCNA VIII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Normal hücrelerde proliferasyonun kontrolünde yer alan proteinlerin saptanması, hücresel transformasyon ve çoğalma mekanizmalarının anlaşılmasına yardımcıdır. Proliferatif aktivitenin ölçümü tümör grade'i, rekürrens hızı ye maligniteyi belirlemede önem taşımaktadır. Son yıllarda proliferatif aktivitenin ölçümü için objektif yöntemler geliştirilmiştir. Hücre siklusunun proliferatif fazını görüntülemek için kullanılan prolifere hücre nükleer antijen (PCNA) ve Ki-67 iki nükleer işaretleyicidir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilin Dah'nda tanı alan farklı histolojik gruplarda 63 santral sinir sistemi(SSS) tümörü Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) grade'leme sistemine göre grade'lenmiş ve. immünohistokimyasal yöntemle PCNA ve Ki-67 monoklonal antikoru uygulanmıştır. Bulgular istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir; PCNA ve Ki-67 labeling indeks(LI) değerlerinin farklı tümör tiplerindeki dağılımları saptanmıştır. En yüksek PCNA ve Kİ-67LI değerleri sırasıyla medulloblastoma, malign meningiom, primitif nöroektodermal tümör(PNET), glioblastome multiformede(GBM); en düşük değerler ise pilositik astrositom, meningiom, kraniofaringiom, oligodendrogliomlarda bulunmuştur. Tümörlerde grade artımı ile PCNA ve Ki-67 Ll değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon görülmüştür. Mikst tümör, oligodendriogliom, kraniofaringiom dışında çalışmamızda yer alan tümör gruplarında PCNA boyanma yüzdeleri Ki-67'den yüksek bulunmuştur. Bu sonuç PCNA yarı ömrünün uzunluğu ve Ki-67'nin formalin doku tespitine hassas olmasıyla açıklanmıştır. VHer iki antijeninde rutin patoloji laboratuarlarında, tümör grade'nin belirlenmesinde, rekürrens ve malignite olasılığının değerlendirilmesinde yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelime: Santral sinir sistemi tümörleri, proliferatif aktivite, grade, Ki-67, PCNA Vİ
Özet (Çeviri)
SUMMARY In normal cells, determination of proteins taking place in the control of proliferation helps a better understanding of cellular transformation and proliferation mechanisms. Analysis of proliferative activity is important in determining tumor grade, recurrence span and malignancy. PCNA and Ki-67 are two of the nuclear markers used to demonstrate proliferative phase of the cell cycle. In this study 63 cases of CNS tumors were retrieved from the files of Çukurova University Medical Faculty, Deparment of Pathology. HE slides of the cases were reviewed and tumors were graded according to WHO'S grading system. An avidin-biotin immunoperoxidase tecnique has been used to perform PCNA and Ki-67 mAb to the selected sections of each case. Findings were analyzed with statistical methods; distribution of PCNA and Ki-67 LI values were determined for different tumor types. The highest PCNA and Ki-67 LI values were detected in medulloblastoma, malignant meningioma, PNET and GBM cases, while pilocytic astrocytomas, meningiomas, craniopharengiomas and oligodendrogliomas pointed the lowest values. In such tumors increasing grades correlated well with higher PCNA and Ki-67 LI values which was a statistically, significant feature. Conclusively, evalution of both antigens can be used as an additional method to determine the tumor grade, to assess the possibility of the recurrences and malignancy in routine pathology laboratories. VII