Göçün dini ve sosyal hayat üzerindeki etkisi (Suriye göçü-Harran konteyner kent örneği)
The impact of migration on religion and social life(Syrian migration-Harran container urban sample)
- Tez No: 605941
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ABUZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli göçmenler, dini yaşayış, göçün dini yaşama etkisi, Zorunlu Göç, Syrian refugees, religious life, impact of migration on religious life, forced migration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsan sosyal bir varlık olması sebebi ile yaşadığı olayların etkisinde kalır. Göç ise insanın toplumsal yaşamını etkileyen en önemli olgulardan birisidir. Zorunlu olarak yapılan göçler ile birlikte hem göç eden bireyler hem de göç edilen mekânda yaşayan toplumlar bu durumdan karşılıklı olarak etkilenmektedirler. Bu etkileşim başta inanç boyutu olmak üzere sosyal hayatın her alanında kendisini göstermektedir. Bir ülkede meydana gelen iç karışıklıklar veya savaş durumu en önemli göç nedenlerinden biridir. Yaşadığı mekândan zorunlu olarak göç etmeye maruz kalan insanların dini ve sosyal hayatlarında köklü değişimler olabilmektedir. Bu bağlamda, ele aldığımız çalışmamızda göçün oluşturduğu dini ve sosyal değişimleri Suriye'deki savaş nedeniyle Ülkemize göç etmek zorunda kalan göçmenlerin, Harran konteyner kent Geçici Barınma Merkezinde yaşayan Suriyeli göçmenler üzerinden incelemeye çalıştık. Dolayısıyla Harran Geçici Barınma Merkezinde yaşayan Suriyeli göçmenler üzerinde yapılan bu araştırmanın Suriyeli göçmenlerin Türk toplumu ile dini ve sosyal yaşayış bakımından uyum sürecine girmelerine yönelik yapılacak çalışmalara önemli bir katkı sunacağını ümit etmekteyiz. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, amacı, problemi, varsayımları ve yöntemi, ele alınırken, birinci bölümde; Göç kavramı ve Türkiye'deki Suriyeli mülteciler hakkında kavramsal ve teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; çalışmamızın ana omurgasını oluşturan Göçün Suriyeli göçmenlerin dini ve sosyal yaşamlarına etkisi ele alınarak, araştırmamızın evreni olarak belirlenen Harran Geçici Barınma Merkezinde elde edilen bulgular üzerinde yorumlanmalar yapılarak Suriye'den Türkiye'ye yapılan zorunlu göç sürecinin, Suriyeli göçmenlerin dini ve sosyal yaşantılarını ne derecede etkilediği hususu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As social creatures, human beings are influenced by the various events and circumstances in their society and environment. Migration is one of the most important phenomena that impacts and influences the social life of humanity. Here, the role of religion in particular impacts virtually every aspect of social life. Also one of the most important causes of migration arise from when a nation is afflicted with conflict and war. People who are forced to emigrate from their home environment may experience radical transformations in both their religious and social lives. In this study, we focussed on the social transformations caused by forced migration that has impacted the lives of Syrian refugees residing in the Temporary Accommodation Center in Harran in Sanliurfa. The research also explores the process of adaptation of the refugees in the Temporary Accommodation Center to the larger social and religious factors of Turkish society. We hope that our research can help contribute to further studies in this area. Our study is comprised of an introduction and is divided into two parts. The introduction summarises the topic, aim, problems to be explored, hypotheses, and method. The first part explores the concept of migration as well as the theoretical and conceptual areas pertinent to Syrian refugees in Turkey. The second part comprises the core focus of the study, namely, the way the religious and social lives of Syrian refugees have been influenced and affected. This will be followed by an evaluation that summarises the findings of the research.