Ortaokul öğrencilerinde algılanan sosyal desteğin problemli internet kullanımı ile ilişkisi
The relationship between the perceived social support and problematic internet use in the secondary school students
- Tez No: 606081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Problemli İnternet Kullanımı, Algılanan Sosyal Destek, Secondary School, Problematic Internet Use, Perceived Social Support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde internet kullanımının yaygın hale gelmesi ile problemli internet kullanımının da arttığı görülmektedir. Özellikle ergenlerin problemli internet kullanımı konusunda büyük risk altında oldukları bilinmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada ortaokul öğrencilerinde problemli internet kullanımı ile algılanan sosyal destek ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul ilinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören 424 ortaokul öğrencisi iştirak etmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinde problemli internet kullanım düzeyinin“yüksek”, algılanan sosyal destek düzeyinin ise“düşük”olduğu belirlenmiştir. Problemli internet kullanımı ile algılanan sosyal destek arasında negatif ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin problemli internet kullanım düzeyleri arasında cinsiyet, yaş, baba eğitim durumu ve evde bulunan bilgisayar sayısı değişkenlerine göre farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyinin cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu ile evde bulunan bilgisayar sayısı değişkenlerine göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is seen that the problematic internet use has increased with the widespread use of internet. It is known that adolescents are at great risk of problematic internet use. In this context, it was aimed to investigate the relationship between problematic internet use and perceived social support in secondary school students. 424 secondary school students attending secondary schools in İstanbul participated in the study. Research data were collected using a questionnaire. SPSS 24.0 package program was used to analyze the data. As a result of the study, it was determined that problematic internet usage level was“high”and perceived social support level was“low”in secondary school students. A negative correlation was found between problematic internet use and perceived social support. It was determined that there was a difference between the problematic internet usage levels of the students according to the variables of gender, age, father education status and number of computers in the home. In addition, it was determined that the perceived social support level of the students varied according to gender, age, parental education status and number of computers in the home.