Cumhuriyet Üniversitesi sağlık çalışanlarının örgütsel güven ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi
Determination of organizational trust and organizational commitment levels of health employees of Cumhuri̇yet University
- Tez No: 606132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Hemşire, Organizational Trust, Organizational Commitment, Nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bütün canlıların en temel ihtiyacı sağlıklı bir yaşam sürmektir. İnsanların sağlığının kaybolmaması, olası hastalıkların önlenmesi gibi fonksiyonları yerine getirme görevi üstlenen sağlık kurumlarının önemi günden güne artmaktadır. Bu önemli görevi üstlenen kurumlarda çalışanların da bu amaca hizmet etmeleri, örgüte bağlı olmaları ve güvenmeleri başarıyı beraberinde getirmektedir. Çalışanların örgüte olan bağlılıkları ve güvenleri arttıkça, kendi hayat kalitelerinin yükselip başarıya ulaşmaları çok zor değildir. Bu bilgiler ışığında çalışmanın en temel amacı; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin örgütsel bağlılık ve örgütsel güven düzeylerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda tanımlayıcı tipte hazırlanan çalışmanın örneklem gurubunu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapan 150 çalışan çalışmanın örneklem gurubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerine dair sorular, ikinci bölümde örgütsel güven ölçeği ve son bölümde ise örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına kodlanarak, gerekli analizler yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda, yaş değişkenin kendine güvene olan farklılığı, örgütsel güvenin meslekte çalışma süresine göre farklılaşma durumu, devam bağlılığının meslekte çalışma süresine göre farklılığı istatistiksel olarak anlamlı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The most basic need of all living things is to lead a healthy life. The importance of health institutions that have the task of fulfilling functions such as the loss of human health and prevention of possible diseases is increasing day by day. The success of the employees in the institutions that undertake this important duty, serve to this purpose, depend on the organization and trust. As employees' commitment and trust to the organization increases, it is not difficult for their quality of life to rise and succeed. In the light of this information, the main aim of the study is; To determine the organizational commitment and organizational trust levels of nurses working in Sivas Cumhuriyet University Practice and Research Hospital. For this purpose, the sample group of the descriptive study consisted of 150 employees working as nurses in Sivas Cumhuriyet University Hospital. A questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire used consists of three parts. In the first part, the questions about the demographic characteristics of the participants, in the second part the organizational trust scale and in the last part the organizational commitment scale were used. The data were encoded into SPSS 22.0 package program and necessary analyzes were performed. As a result of the study, the difference of age variable to self-confidence, the differentiation status of organizational trust according to the duration of working in the profession, and the difference of attendance commitment according to the duration of working in the profession were statistically significant.