Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı perspektifinden 1982 Fransa reform yasasının Türkiye uygulamaları ile karşılaştırılması
Thecomparison of the 1982 law in france with the implementations in Turkey from the perspective of European Charter of Local Self Government
- Tez No: 606131
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN EYUBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Özerklik, Fransa, Türkiye, Avrupa, Local Government, Self Government, France, Turkey, Europe
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kamu yönetiminin temel amacı, halka kamusal hizmetleri ekonomik, hızlı ve etkin bir şekilde sunmaktır. Bu gayeyi geliştirmek için ilk çağlardan günümüze kadar insanlık, yönetim modelleri konusunda bir arayış içerisinde olmuştur. İnsanların değişen ihtiyaçları, sosyal ve ekonomik dinamikler değişmeyi ve gelişmeyi kaçınılmaz kılmıştır. Nüfus artışı, kaynakların sınırlı olması, kent nüfusundaki hızlı ve dengesiz artış kamu yönetiminde yeni arayışları kaçınılmaz kılmaktadır. Yönetim sistemleri ve organlarının teşkilatlanma yapıları, değişen - gelişen ve ihtiyaçlara göre kendilerini uyarlama zorunluluğu hissetmektedir. Türkiye'nin yönetsel gerçeğinde Fransa'nın özel ve özgün bir yeri vardır. Avantaj ve dezavantajları ile model olarak benimsediğimiz Fransız yönetiminin Türk Kamu yönetimi üzerinde belli bir ağırlığı ve etkisi var. Yönetimin yapılanmasında ve işleyişinde yaşanan bu etki, yönetimde yapılacak düzenlemeler ile kendini göstermiştir. Bunun sonucunda 1982 de başlayan yerelleşme eğilimi Türkiye'deki yerel yönetimlerin mevzuat çalışmalarında etkileyici olmuştur. Bu çalışmada, Fransa'nın idari ve siyasi yapısı yanında 1982 yılından başlayarak merkezi yönetim yetkilerinin önemli bir kısmının yerel yönetimlere devri, bölge yönetimlerinin kurulması ve AB mevzuatı ile Avrupa Konseyinin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın, Fransa yerel yönetim yapısına etkileri ve Fransa gibi üniter ve merkezi bir devlet olan Türkiye yerel yönetim yapısı inceleme konusu yapılacaktır. Bu çalışmamın temel amacı üniter ve merkeziyetçi devletin yapısı korunarak da özerk yerel yönetimlerin hayata geçirilebileceğini vurgulamaktır. Dünyadaki genel eğilim merkezci anlayışın terk edilerek yerel yönetim yetkilerinin güçlendirilmesidir. Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletlerin uluslararası belge ve metinlerinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi yönündedir. Demokrasi ile iyi yönetim, yönetişim ve yerel yönetimler arasında yadsınamaz bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of the public administration is to provide public services in an economic, fast and efficient way. From the earliest times to the present, humanity has been in search of management models to develop this goal. The changing needs of people, social and economic dynamics have made change and development inevitable. Population growth, limited resources, rapid and unbalanced increase in urban population make inevitable new searches in public administration. The organization structures of management systems and bodies feel the need to adapt and evolve according to needs. France has a special and unique place in the managerial reality of Turkey. The French administration, which we adopt as a model with its advantages and disadvantages, has a certain weight and impact on Turkish public administration. This effect experienced in the structuring and operation of management was manifested by the regulations to be made in the management. As a result, the decentralization trend began in 1982 has been impressive in the legislative work of local governments in Turkey. In this study, as well as the administrative and political structure of France, starting from 1982, the transfer of a significant part of the central administration powers to the local administrations, the establishment of regional administrations and the EU legislation and the effects of the Council of Europe's European Charter of Local Self-Government on the local government structure of France and the Turkey, which is a central government and local government structures will be made subject to examination. The main purpose of this study is to emphasize that the autonomous local governments can be implemented by protecting the structure of the unitary and centralized state. The general tendency in the world is the abandonment of the centralist understanding and the strengthening of local government powers. The European Union, the Council of Europe and the United Nations international documents and texts in the direction of strengthening local governments. Democracy and good governance show that there is an undeniable relationship between governance and local governments.