Tarsus Bölgesi'nde yeni tesis edilen bağlarda fungal kökenli kurumaların araştırılması
Research on vine decline derived from fungi in newly established vineyards of the Tarsus Region
  1. Tez No: 606302
  2. Yazar: MURATHAN AHİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT SONER AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarsus, Asma, Kuruma, Botryosphaeriaceae, Siyah Bacak, Tarsus, Vine, Decline, Botryosphaeriaceae, Black Foot
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Genç asma ölümleri fungal bitki patojenleri tarafından neden olunan, Türkiye bağlarındaki önemli ve yaygın bir hastalıktır. Her yıl birçok üzüm yetiştiricisi, bağlarında bu problemi yaşamakta ve bununla başa çıkmak için çözümler aramaktadır. Bu çalışmanın amaçları; Tarsus ve çevresinde genç asma ölümleriyle ilişkili fungal patojenleri araştırmak ve hastalıkta rolü bulunan fungusların patojenisitesini belirlemektir. Mart 2018'de Tarsus ve çevresindeki 2-3 yaşındaki bağlar incelenmiş, kuruma belirtisi gösteren asmalar bütün halde alınarak mikolojik izolasyon prosedürleri uygulanmıştır. Saflaştırılan koloniler ışık mikroskobu altında konidi, konidiofor şekli ve koloni morfolojisi yönünden incelenmişlerdir. Moleküler tanı için uygun primerler kullanarak PCR ile ITS, Beta-tubulin, TEF1-α ve histon gen bölgeleri çoğaltılmış ve PCR ürünleri dizilenmiştir. Bu diziler BLASTn yazılımı kullanarak NCBI gen bankasındaki dizilerle karşılaştırılmış ve kayıt numarası alınarak fungal tanılar doğrulanmıştır. Patojenisite testleri 2 ay süreyle, iklim odası koşullarında icra edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Petri Hastalığı ve Diaporthe Geriye Ölüm Hastalığı patojenlerinin nadir, Siyah Bacak ve Botryosphaeria Geriye Ölüm Hastalığı patojenlerinin ise yaygın olan patojen grupları olduğunu göstermiştir. Kuruyan asmalardan çok sayıda Fusarium türü elde edilmesine rağmen sadece Fusarium brachygibbosum ve F. solani'nin hastalık oluşumunda önemli paya sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Young grapevine decline is a common and important disease caused by fungal plant pathogens in Turkey vineyards. Every year many grape growers face this problem in their vineyards and seek solutions to cope with it. The aims of the study were to examine fungal pathogens associated with young grapevine decline in Tarsus Region and to determine pathogenicity of fungi involved in the disease. Twenty vineyards (2-3 years-old, located in Adana, Mersin and Gaziantep cities) were surveyed in March 2018 and declining whole plants were sampled and processed for mycological procedures. Sub-cultured fungal colonies were examined for colony morphology and conidia-conidiophore shapes under light microscope. For molecular identification, ITS, beta-tubulin, histone and TEF1-alpha gene regions were amplified with PCR using appropriate primers and PCR products were subsequently sequenced. The sequences were compared with those deposited in the NCBI GenBank database using the BLASTn pro¬gram and fungal identifications were confirmed by getting accession numbers. Pathogenicity tests were fulfilled under acclimatized room conditions for two months. The results indicated that Botryosphaeria Dieback and Black Foot fungi were two most common pathogen groups, while Petri Disease and Diaporthe Dieback pathogens had minor incidence. Although a variety of Fusarium species were isolated from declined vines, only F. brachygibbosum and F. solani were found to have considerable role in disease occurrence.